Pravila obnašanja in objavljanja na forumu

Splošna pravila

 1. Pri pisanju se, kolikor se le da, držite slovenskega pravopisa. Narečnih in slengovskih izrazov marsikdo ne razume. Izogibajte se kletvicam. Ne kričite. Teme, ki bodo v naslovu uporabljale caps lock, bodo izbrisane.

 2. Razkrivanje osebnih ali katerihkoli drugih podatkov članov foruma brez njihove privolitve je strogo prepovedano. Prav tako je strogo prepovedano žaljenje kogarkoli na osebnem nivoju. Kreganje je dopustno, dokler je v okviru teme in argumentirano, ko se spusti na osebni nivo, bomo ustrezno ukrepali.

 3. Kakršnekoli grožnje so strogo prepovedane in bodo sankcionirane z nemudno prepovedjo sodelovanja na forumu.

 4. Vsaka oseba lahko uporablja le en uporabniški račun.

 5. Vsak uporabniški račun lahko uporablja le ena oseba.

 6. Partnerske (affiliate) povezave so seveda dobrodošle, če jim dodate vrednost v obliki recenzije ali česa podobnega. Spamanje s tovrstnimi povezavami bomo ustrezno sankcionirali.

 7. Odpiranje tem brez premisleka in/ali kasnejše brisanje ali obsežno poseganje v vsebino sporočila je skrajno nezaželeno. Ravno tako je nezaželeno odpiranje večih tem z enako ali zelo podobno vsebino, odpiranje večih tem na dan za skrajno trivialna vprašanja in podobno. Ponavljanje tega početja bo lahko tudi sankcionirano.

 8. Vsako temo je potrebno opremiti z relevantnimi značkami. Spamanje značk, ki s temo nimajo povezave, bo sankcionirano.

 9. Vsakršno nespoštovanje avtorske ali intelektualne lastnine, oziroma napeljevanje ali pozivanje h kraji oziroma zlorabi, je strogo prepovedano in bo tudi ustrezno sankcionirano.

 10. Moderator foruma si pridržuje pravico do brisanja sporočil ali delov sporočil, ki so v nasprotju s tematiko foruma, splošno moralo, ki uporabljajo žaljiv jezik in ki so v nasprotju s pravili in uredniško politiko foruma, brez kakršnegakoli opomina.

 11. Trolanje je skrajno nezaželjeno in bo tudi ustrezno sankcionirano, uporabniški računi, ki so kreirani samo v ta namen, pa bodo nemudoma onemogočeni.

 12. Ugrabljanje tem (thread hijacking) je strogo prepovedano in bo tudi ustrezno sankcionirano.

Pravila objavljanja na forumu

Ko objavite vprašanje ali debato na forumu, si verjetno želite čim več dobrih in koristnih odzivov. Stremite k temu, da so odzivi koristni tudi za ostale uporabnike, ki bodo mogoče kdaj naleteli na enako težavo kot vi. Prošnje za individualno pomoč brez izjeme objavljajte v oglase.

Pred objavo uporabite iskalnik, da ugotovite, če ni mogoče enakega ali podobnega prispevka že objavil kdo pred vami.

Napišite dober naslov

Dober naslov vsebuje celotno vprašanje v enem stavku. Če ga ne znate zastaviti takoj, najprej napišite celotno vprašanje in šele potem strnite misel v naslov.

Predstavite težavo oziroma temo

V objavi podrobno predstavite težavo oziroma temo debate. Povejte, kako ste prišli do težave, ki jo rešujete, oziroma, v primeru debate, kakšna so vaša izhodišča zanjo.

Predstavite primer

V primeru težave s programsko kodo prilepite kodo, ki vam dela težave in opišite kje točno ste na težavo naleteli.

 • Predstavite samo toliko programske kode, kot je to potrebno za razumevanje težave.
 • Če je potrebno predstaviti kodo v živo, storite to z uporabo kakšnega od orodij, ki so temu namenjena, na primer jsFiddle, jsBin, Plunker ali podobni. Ne pripenjajte povezav v vaše razvojno ali produkcijsko okolje.

Izberite relevantne značke

Uporabniki prejmejo obvestila o novih temah samo za značke, katerih naročniki so. Pametno jih izberite, če želite dosečo pravo ciljno publiko.

Objavo preberite za seboj!

Preberite objavo še enkrat in se pretvarjajte, da jo berete prvič. Ali bo bralec razumel vprašanje oziroma temo debate? Dodajte nove podrobnosti, če je to potrebno. Naslov vaše objave lahko preverite še enkrat. Ali res dobro opisuje, kar ste napisali?

Pravila odgovarjanja na forumu

Kot odgovor na teme objavljajte le vsebine, ki so relevantne za temo. Vse nerelevantne objave kot so prošnje za dodatna pojasnila, zahvale in podobno, objavite kot komentar na objavo.

Pravila oglaševanja na forumu

Oglaševanje dejavnosti, trgovanje, iskanje dela ali zaposlitve, prošnje za individualno pomoč in podobno se objavlja striktno v področju "Oglasi". Tema oglasa je lahko vse, kar je povezano s spletom. Mali oglasi niso dovoljeni in bodo striktno brisani.

Prva objava v oglasu je označena s točnimi podatki naročnika oglasa. Objavljanje oglasov v imenu tretjih oseb ni dovoljeno.

Uporabnik lahko za razčiščevanje nejasnosti naknadno ureja oglas, vendar le v tej meri, kot določajo pravila urejanja vsebin na forumu.

Ko oglas ni več aktualen, ga lahko uredite in pojasnite od kdaj naprej oglas ni več aktualen in navedete morebitne razloge za to.

Pravila urejanja vsebin

Urejanje vsebin je časovno neomejeno.

Urejanje vsebin je dopustno, če ne posega v izvirno objavo. Brisanje oziroma spreminjanje delov izvirne objave je dopustno le, če je to potrebno zaradi tipkarskih ali slogovnih napak. Če je potrebno kakšen del izvirne objave dodatno pojasniti, lahko to storite na dnu objave, dodani del pa jasno označite, da je bil dodan kasneje. Dovoljeno je tudi spreminjanje besedila znotraj objave, vendar v tem primeru ohranite izvirno besedilo, ki ga označite kot prečrtano (markdown ~~prečrtano~~).