Kako prodam cca 1000 zapestnic na mesec

Ker je tako malo aktivnih žensk tukaj sem se odločila, da nekaj malega prispevam :) Opisala/napisala bom vse korake tega mojega 'popotovanja' in raziskovanja in upam, da komu kaj prav pride. Gre se za prodajo silikonskih zapestnic s custom textom.

Vem, da morem že na začetku povedat koliko zaslužim, da bo kdo od vas sploh vse to prebral :)

Zaslužim cca 2€ na zapestnico, dela pa je za cca pol ure na dan; če ne gre tast na pošto pa porabim cca 1 uro. Za postavitev vsega gre na začetku (tako kot povsod) kar nekaj časa.

Prodajam izključno v tujino, zaenkrat v dveh nišah, preko FB oglaševanja, in sicer:
- mamam - za katere že imam neko bazo fanov,
- passionate niši (99% moški) za katero nisem imela nobene baze.

Izbira texta
Karkoli prodajam (majice, zapestnice, eknjige, …) vedno poskušam poiskat nekaj kar še nisem videla. V tem primeru sem kar nekaj časa porabila za izbiro custom texta. Za ideje je dobro preklikat amazon, ebay, google images, …

Izbrani text sem dala na 'test'. Čisto enostavno v photoshopu na zapestnico prilepim text in to sliko na FB oglašujem z vprašanjem: 'Would you wear this?' Tako vidim odziv in se na podlagi tega potem odločim ali bo šlo v print ali ne. Uspešnost je predvsem odvisna od tega koraka – če zadaneš pravi text je prodaja precej enostavna. Zato ni nikoli škoda denarja za testiranje.

Nakup zapestnic
Zapestnice kupujem na Kitajskem. Kontakt sem dobila na alibabi tako, da sem kontaktirala n proizvajalcev – tisti, ki tam kupujete veste o kakšni cifri govorim :)

Pri izbiri mi je vedno pomembeno, da je gold supplier, da ima možnost paypal plačila, njihova odzivnost (manj kot 24 ur) in znanje ANG. Ponudbe so bile precej različne. Podjetje katero sem izbrala za nek 'sample test' ni bilo najcenejše ampak je bilo vse ostalo tako kot mora biti.

Najprej sem naročila sample (njihove že potiskane zapestnice), da vidim kakšen je v resnici material in tisk. Za sample sem plačala $25, v SLO je bilo v 4ih dneh. Za izdelavo zapestnic potrebujejo cca en teden + 4 dni za dostavo. Tako so zapestnice v cca 10ih dneh pri meni doma.

Cena izdelave
Nazadnje sem kupila 1000 zapestnic, dva dizajna, po 500 za vsako nišo.
Cena zapestnice pri naročilu 1000kom (dva dizajna): $0,195 = $195
*Pri naročilu enega dizajna za 1000kom: $0,165 – cena seveda s količino pada
Film and sample: $50 na dizajn
Shipping za 1000 zapestnic - DHL: $88
Davek naši ljubi deželi: 53€ -> cca zaokroženo $65
Končna cena ene zapestnice: $0,45.

Če kdo potrebuje kontakt s Kitajske kar na ZS :)

Woocommerce
Odločila sem se za woocommerce trgovino, ker je uporaba in implementacija z wordpressom enostavna in obstaja na tisoče pluginov. Torej brez kompliciranja in z minimalnim tehničnim znanjem je to zelo hitro postavljeno.

Uporabljam zelo zelo malo pluginov. Poleg standardnih, posebej za woocommerce:
- Aweber Newsletter Subscription - $49 (za uporabo na več straneh),
- Google Address Autocomplete for Woocommerce - $11 (codecanyon); ker smo ljudje leni in se nam ne da pisat naslovov :)
- Social coupon for wordPress - $22 (codecanyon); s sheranjem dobijo 5% off, posledično zelo poceni promet na stran :)
- Pushover android aplikacijo - $5; da na tel dobim obvestilo o naročilu.

Prodaja zapestnic
Zapestnice prodajam po $5,95 + $1,99 poštnina.

Poštnina me pride 0,64€ - zaokroženo $0,80 + $0,10 za plastično kuverto. Kuverte naročam na amazonu iz UK. Najprej sem pošiljala v oblazinjenih, zdaj v plastičnih, ker s tem nikakor ne prekoračim tako nizke poštnine. Pošiljka prispe v cca 10ih dneh v US, max 5ih UK, …
Nisem še imela nobenega vračila… verjetno zato, ker kupci točno vedo kako silikonska zapestnica izgleda in kaj lahko pričakujejo.

Facebook oglaševanje
Najpomembnejše je targetiranje. Za iskanje pravega audianca na začetku porabim precej časa, posledično je ad spend manjši in konverzija višja.

Oglase ločim po starosti in na mobile/desktop. Oglašujem text + slika. Torej v opisu napišem text na zapestnici + Buy Now + link, na sliko pa dodam URL strani (za tiste, ki spregledajo opis, ker vidijo samo sliko). Takšna vrsta oglasa se je izkazala za cenejšo v primerjavi z link oglasom.

Za skupino mam imam cca 15.000 fanov in najprej njim oglašujem = zelo poceni kliki.
Ta fanpage je postavljen z namenom, da se jim skozi čas prodaja različne izdelke. Zato sem na začetku postavljala tako, da sem oglaševala like kampanje in gradila bazo.

Za passionate nišo pa sem najprej preiskala vse možne spletne strani, klube, fb skupine, revije, … Revije so super za pomoč pri določanje publike. Če se ne spoznaš na neko nišo lahko v njihovih media kitih dobiš vse info o tem kdo so njihovi naročniki – spol, starost, letni zaslužek, iz kje so, … in to potem uporabiš pri targetiranju na FB-ju. Tako že na začetku narediš targetirano publiko in ti ni treba zapravljat za testiranje starosti, …

Facebook remarketing
Obvezno na stran dat remarketing kodo, ker po nekih podatkih kar 70% ljudi ni pripravljenih na nakup in tako zapustijo košarico. Na strani imam tako ločeni kodi za zapuščene košarice in ostale obiskovalce.

V planu je še kar nekaj stvari:
- Etsy shop, da poberem še en segment userjev katerih ne dobim na FB.
- Pinterest ads, da poberem še en segment userjev katerih ne dobim na FB.
- testiranje različnih cen,
- dodajanje novih zapestnic,
- dodajanje novih niš,
- dodajanje drugih trgov,
- …

Uff se je nabralo :) Upam, da komu kaj prav pride. Kakšno vprašanje..? Let me know :)

Lp, Julija

118 odgovorov

Bravo Julija!

2

Hvala Marin :) Tvoja potrditev, da je pošiljanje v plastičnih kuvertah ok mi je precej olajšala vse skupaj :)

3

No, pa pravjo da so zavodi polni nezaposlenega visoko izobraženega kadra. Matr pa take strokovnjake, ki se niso sposobni držat tehle navodil.

Pohvale za vodič in veliko uspeha;)

62

Kapo dol ;) kar tako naprej :)

1

Čestitike, res!

1

Super napisano.
Kateri model FB oglaševanja uporabljaš? Koliko te stane klik in koliko je CPO? Če prav razumem daluješ na angleško govorečih trgih? Katere stvari te omejujejo, da ne prodaš več?

3

Hvala za tako odličen insight :)

Kakšne plačilne metode pa imaš no voljo? Verjetno paypal, morda še kaj drugega?

1

Pravi navdih tako za ženske kot moške bralce :). Redko kdo je sposoben česa takega.

1

Girl power :) Impresivno, navdihujoče in velikodušno.

1

Bravo julija!

1