Payment Gateway in Davčna Blagajna?

Pozdravljeni!

Še vedno se lotevam izoblikovanja članske strani, kjer bi člani plačali mesečno nek znesek za dostop do vsebin (PDF, ne tečaji in podobno).

Vse kaže da brez payment gatewaya ne bo šlo (se pravi ni primerne 3rd party storitve kot so recimo samo za prodajo produktov - tipa Gumorad, Clickbank).

Ali je za vse Payment Gatewaye potrebna davčna blagajna?

Kako to sploh v praksi izgleda, z davčno blagajno, pri payment processorjih, glede na to da bi bili kupci avtomatsko bremenjeni za vsoto vsak mesec?

Kdaj se izstavi davčni račun? Ali je možno ta proces avtomatizirati (par članov na mesec ni problem ročno, ampak, v idealnem svetu, bi bilo lahko članov veliko in ne predstavljam si ročnega vnašanja računov).

Ali se davčni račun izstavi payment processorju? Kako pogosto? FastSpring je recimo ena opcija ki izgleda manj birkoratsko (v primeu če se račun izstavi gatewayu) ker nakažejo sredstva enkrat na mesec - vendar ta opcija ima svoje omejitve pri sami izdelavi membership strani zaradi omejene integracije (samo aMember).

Se opravičujem za veliko vprašanj, ampak v katero koli smer raziskujem/povprašujem ne pridem nikamor :) tako da kakeršen koli info je zlata vreden.

Hvala :)

24 odgovorov

Njaboljša opcija ti je custom getway kjer ga na eni strani povežeš s payment procesorji (moneta, paypal, kreditne...) na drugi pa z računovodskim programom ala minimax. Ko maš račune enkrat notri samo označiš vse in jih davčno potrdiš, verjetno lahko tudi avtomatsko.

1

Če uporabljaš fastspring kakor jaz razumem stvari ne prodajaš ti ampak prodajajo oni, ti si le dobavitelj. Oni izdajajo račune fizičnim osebam, skrbijo za lokalne davke, tebi pa nakažejo na TRR 1-2x mesečno.

LP
Janko

2

Za prejeta plačila z moneto in paypalom ni potrebnega davčnega potrjevanja.

1

Hvala za odgovore.

Ja, za fastspring tudi jaz nekako tako razumem, logično bi bilo :).

Moneta ne pride v poštev, ker ne gre za Slo trg (je pa za Slo trg, kolikor sem brala stvari moneta super rešitev za plačilo).

jankoM:
Če uporabljaš fastspring kakor jaz razumem stvari ne prodajaš ti ampak prodajajo oni, ti si le dobavitelj. Oni izdajajo račune fizičnim osebam, skrbijo za lokalne davke, tebi pa nakažejo na TRR 1-2x mesečno.

LP
Janko

A potem sploh podjetja ne potrebujes in lahko prodajas kot fizicna oseba?

ambroz83:

A potem sploh podjetja ne potrebujes in lahko prodajas kot fizicna oseba?

Ne vem. Mogoče šlo bi skozi, ker bi najbrž lahko to potem "mogoče" samoprijavil kot adsense in podobno - spletno oglaševanje, čeprav to ni sicer to :) (mogoče iz nekega vidika celo je).

Pridobitvena dejavnost pa seveda rabi podjetje... Drugače... Mislim da bi pravi odgovor na tole težko dobil :P

Mogoče lahko še jaz dodam svoje opazke, ker sem šel čez taista vprašanja par mescev nazaj...

Pri recurring zaračunavanju izven Slovenije imaš v grobem dve opciji:

  1. Denar priteče direktno h tebi na Paypal ali TRR, ti skrbiš za davke in se ukvarjaš s faili, refundi in upgrade/downgrade članskih stopenj. Izdaš fakturo vsaki stranki posebej, paziš na VAT MOSS, preračunavaš valute dnevno po tarifi ene izmed bank.

  2. Posluješ preko posrednika, on zaračunava stranki, vzame provizijo, tebi pa 1x do 2x mesečno nakaže denar, spet na Paypal ali TRR. Če je posrednik izven EU (priporočam) te VAT MOSS ne tangira, če ti nakazuje na Paypal te tudi davčna blagajna (zaenkrat) ne tangira.

Pri privi opciji imaš nekoliko večji profit (ne plačaš provizije posredniku) ampak tudi več dela, pri drugi pa malce nižji prihodek, ker plačuješ provizijo posredniku, ampak ti odnaša vse "delo" okoli zaračunavanja stranki.

Čez palec je za začetek it bolje z drugo opcijo, ker je provizija med 5 in 10 odstotkov, oz. tudi več, odvisno od posrednika. Še posebej, ker prodajaš digitalne vsebine, kakor pišeš in si praktično brez oz. z minimalnimi stroški.

Še dvoje v prid posrednikov:

a) Če izbereš payment procesor, ki ni v EU, se izogneš VAT MOSS solati, ker se oni ubadajo z EU/non EU strankami in pripadajočimi davki.

b) Večina kvalitetnih procesorjev ima vgrajen partnerski program in ti še po tej plati odnesejo tazadnjo.

Procesorji izven EU in preko katerih lahko prodajaš recurring produkte so Clickbank, Gumroad, DealGuardian in verjetno tudi Fastspring, čeprav za slednjega nisem čist 100% prepričan...

Clickbank in DealGuardian imata dobro znan in delujoč partnerski program, Gumroad sicer tudi, ampak mal šepa glede opcij in enostavnosti. Na tvojem mestu bi izbral ali Clickbank ali Dealguardian, če nujno hočeš met partnerski program, sicer pa Gumroad, ker je uiber simple in še kick-ass overlay majo, da stranko med plačevanjem obdržiš cel čas na svoji stran (podpirajo vse večje CC kartice in PayPal).

Jaz sem izbral tretjo opcijo, ki je mix prvih dveh. Razlog je, da furam lasten affiliate program (0-100%) in ponujam opcije za prodajo storitev preko mojih sistemov in mam za to skodano custom rešitev.

Ampak za začetek take tretje opcije ne rabiš (oz. je nočeš!), ker nikakor ni vredno časa, živcev in gnarja, še posebi ker imaš praktično vse na dlani preko treh prej omenjenih non-EU procesorjev...

Če rabiš kak specifičen odgovor pa kar vpraši - tuki al pa na PM.

Upam, da sem ti kolkr-tolk odgovoril in nisem vsega skupi še bolj zakompliciral...

4

dh5114:
2. Posluješ preko posrednika, on zaračunava stranki, vzame provizijo, tebi pa 1x do 2x mesečno nakaže denar, spet na Paypal ali TRR. Če je posrednik izven EU (priporočam) te VAT MOSS ne tangira, če ti nakazuje na Paypal te tudi davčna blagajna (zaenkrat) ne tangira.

Tole ni čisto tako enostavno, če si zavezanec za DDV ampak tudi drugače, če pobiraš kreditne kartice in procesor ni na FURSovem seznamu rabiš davčno blagajno in izdati račun za vsako transakcijo posebaj. Ne glede na to a je procesor v EU ali ne, šteje se sedež tvoje firme.

1

Good point @skrt, ampak se verjetno ne razumeva...

Kot "procesor" jaz mislim na tretjo firmo, od katere stranka kupi tvoj produkt, kot je recimo Clickbank. Nisem mislil na "payment procesor" preko katerega ti zaračunaš stranki...

/ disclaimer - nisem odvetnik, tole spodaj je samo moje mnenje /

Govorim o posrednikih, ki prodajo tvoj produkt končni stranki in tebi denar 1x ali 2x mesečno nakažejo na Paypal. V tej situaciji ti nimaš stika s končnim kupcem, ampak izdaš fakturo posredniku za vsako nakazilo tebi.

Posrednik sam se ukvarja s končno stranko. In kar je res super tukaj je, da ti večina posrednikov clo da informacijo o stranki (email), da jo lahko dodaš na svojo listo in tretiraš kot "svojo", čeprav je kupila od posrednika in ne direktno od tebe...

In če:

  • je posrednik izven EU, se ne ubadaš z VAT MOSS-om
  • ti posrednik nakaže na Paypal, ne rabiš imet (še) davčne blagajne

Ampak ja, vsak posrednik vzame provizijo...

Še mogoče en nasvet okol uporabe posrednikov:

Vsak od teh "posrednikov" ima svoja pravila, pametno si jih je prebrat in se jih držat, če se misliš it tole na dolgi rok. Vseeno pa se kdaj zlahka zgodi, da ti kak ukine račun zaradi kake malenkosti, ki jo je našel kje na tvojo spletni strani. Al pa če je kak nov tam in se hoče dokazat... In po mojih izkušnjah so kar "trigger-happy"...

V izogib škodi na svoji strani lahko, poleg držanja posrednikovih pravil, hkrati uporabljaš več posrednikov pri svoji prodaji. Jaz jih 4 rotiram kar v round-robin načinu, vsaka naslednja konverzija gre na naslednjega od štirih posrednikov.

Če se slučajno kdaj zgodi, da se pri katerem od posrednikov "zakomplicira", ga enostavno izklopim iz tega "round-robin" sistema in strankam omogočim normalno in gladko plačevanje. Ko se zadeve uštimajo, spet dodam posrednika nazaj noter v akcijo...

2

dh5114, pravilno razlaga. Ne potrebujes davcne blagajne, ker ti ne prodajas koncnim kupcem, ampak to dela posrednik.

1