Ali tuja podjetja res poročajo slovenskemu finančnemu uradu?

Zdravo!

prejel sem klic iz finančnega urada, da sem v zadnjih nekaj četrtletjih nabavil več blaga znotraj EU, kot sem ga prikazal v obračunu za DDV. Na FURS-u pravijo, da te podatke dobijo direktno od podjetij, kjer nabavljam blago. Da torej EU podjetja redno (mesečno ali kako drugače) poročajo slovenskemu furs-u, koliko blaga in komu v Slovenijo so ga prodala. Skratka, furs me želi prepričati, da sem kupil več blaga, kot sem v ddv-obračunu navedel in da moram narediti nov obračun in doplačati manjkajočo razliko ... :-( Imate kakšne izkušnje s tem?

5 odgovorov

1 1

Ja, poročajo. Vse to se najde in se mora ujemati med tem kar ti poročaš in kaj oni. Tudi meni se je isto zgodilo kot tebi. Torej pisali so mi, da nekaterih računov nisem poročal in potem sem za pol leta iskal 500 € v Španiji pa 1700 EUR v Italiji.
Zabavno.

1 1

kot je že aladin omenil, vsi podatki o nakupih/prodajah v EU (izven matičnih držav) gredo v VIES bazo. in če prodaš ali kupiš kaj v EU je treba DDV oddat že do 20. v mesecu s tem da so tudi vsi vnosi tega dani v VIES.

pri meni se kdaj vprašam ali drugi v EU tudi vnašajo pri sebi, kar sem jim zaračunal, ker včasih se jim sladko j**** izdam kak račun ali ne. od koga moram še prosit za podatke in VAT... niso me pa še nikoli buzerirali iz fursa okoli tega tako da ali res vse klapa iz obeh strani ali pa pač furs to preverja naključno. mi je pa računovodja vedno zatežil za VAT od stranke, če sem ga slučajno spregledal ravno zaradi VIESa.

0

Poročajo na VIES obrazcu - tudi SI podjetja so dolžna vsak izdan račun v tujino poročati na tem obrazcu.

Če se nočeš s tem ubadati, je rešitev, da naročiš blago kot fizična oseba ter potem s pogodbo to po isti ceni prodaš podjetju. Tudi DDV nevtralna je taka transakcija.

0

Ja, VIES - tako kot zgoraj napisano. In opraviti moraš samoprijavo.

-1 1

... se res še nihče ni srečal s tem? Nima nihče nobenih izkušenj?

Ja poročajo. To je mogoč 2 leti aktualno, da poteka ažurna izmenjava podatkov. Tudi pri osebni dohodnini najdejo, kar se prej ni. –