Zaslužek oglasi, davki in prijava

Lep pozdrav.

Moja situacija je sledeča. Preko Google Adsense (in nekaterih drugih oglaševalskih podjetij), mesečno dobim med 1000 - 1800€. Zadnje mesece, se številka sicer giblje okoli 1500€, prej pa je bilo zelo nestanovitno tudi okoli 500€.

Zaposlen nisem (zavarovanje si plačujem sam, na zavodu nisem prijavljen), ker sem se zadnje leto fokusiral predvsem na zaslužek preko interneta, prej ko so bile številke manjše, samoprijave za davke nisem delal. Sedaj bi rad, da bi z naslednjim mesecem oz. čim prej kot je mogoče, bila zadeva urejena tudi s strani države (torej plačani davki oz. vse kar je potrebno).

Trenutno imam okoli 600€ stroškov/mesec, da zadevo lahko sploh peljem naprej, torej mi pri recimo 1500€ ostane 900€, skrbi pa me predvsem to ker zaslužek zelo varira in na določene mesece lahko pade tudi pod 1000€ (sicer se trudim da se to ne zgodi).

Kaj mi svetujete v mojem primeru? S.P? Prijava vsakega nakazila? Kaj drugega? Kakšne možnosti sploh imam? Na tem področju nimam popolnoma nobenega znanja. Lepo prosim za nasvete. Hvala vam.

Nazadnje urejal littlebilly (24. jul 2018 ob 12:49)

S.P. ala "popoldanski" na enega od zaposlenih staršev (strošek mesečni cca. 68 EUR). + 4% odvedeš državi od vsakega izdanega računa - se pravi normirani s.p. –

No to je malce sivo območje, če imaš s.p. na nekoga drugega. Če sam odpreš s.p. so prispevki za pokojnino in zdravstvo 372,91€ + 4% davka od prihodkov (normiran s.p.). S tem da imaš prvi dve leti nek popust na prispevke za pokojnino se mi zdi. Najlažje bo, če greš na kakšno SPOT točko (bivši VEM) in tam točno povprašaš. Rečeš da razmišljaš o odprtju in koliko pričakuješ prihodkov pa ti bodo vse povedali. Tako ti bo tudi tekla delovna doba in vse bo tako kot mora bit :) –