Uporaba konkurenčnega branda za boljši SEO

Pozdravljeni.

Zanima me ali je v EU dovoljena uporaba konkurenčega branda, kjer je cilj boljši SEO oziroma prikazovanje zadetkov v google search.

Teoretični primer:

Imam spletno trgovino, na kateri prodajam svoj brand motorke.

Ali lahko na tej spletni trgovini napišem članek o STIHL motorki?

Ali pa omenjam STIHL motorko drugje po spletni strani z namenom, da me v nekaterih primerih pokaže v searchu. Dejansko pa STIHL motork ne prodajam.

Hvala za pomoč!

3 odgovori

3 3

Seveda da lahko. TO da ima nekdo brand ne pomeni, da ga ne smeš omenit. V SEOtu to rešujemo tako, da napišemo članek Stihl ali Motojama, katera motorka je boljša. Seveda veš, da nikoli ne boš #1 v SERP za STihl, boš pa lahko za marsikaj drugega, long tail in povezane keyworde.
Primer iz Googla, tule imajo "moje delo", ki je konkurenčen brand omenjen in rangirajo #10 za ta brand https://www.zaposlitev.info/kariera/moje-delo-moja-kariera/

0

Seveda da lahko. Če je to njihov trademark (če je, vsak logo ali brand ni TM), potem to napiši. Lahko tudi, če želiš biti 110 % spodaj napišeš, da nisi povezan z njihovim brandom in da so omenjeni brandi last lastnikov.
Seveda je pa pomembno tudi, kaj pišeš o njih. Če rečeš ta brand je šit, potem moraš to dokazati. Seveda so stvari lahko kompleksne, če jih narediš, ampak v osnovi, če boš čisto lepo pisal, ne bo nobenih težav.
Kar seveda ne pomeni, da ne moreš dobiti pisma od njihovega odvetnika, ali pa telefonskega klica od njih. Tudi to se moraš zavedati, da ljudje probajo. Ampak vse je ok.

Disclamer: Nikoli ne sprejmi pravnega mnenja od ljudi na spletu. :D (Vidiš, zdaj sem naredil tako kot lahko ti napišeš, pa je vse good :D)

-2 2

Hvala za odgovor.

Pa je to sigurno dovoljeno? Sem konec koncev le konkurenčna firma. To je namreč njihov trademark in jaz nimam nobenega dovoljenja za uporabo njihovega trademarka. Ne bi si namreč zaradi kakšne take stvari nakopal kakšne tožbe. Raje če ne gradim SEO na drugačen način.

Tale članek mi tudi ta misliti oz. mi ne nobenega pametnega odgovora (https://www.dummies.com/web-design-development/search-engine-optimization/how-to-use-other-company-and-product-names-on-your-site-for-seo/). Vem pa tudi, da je razlika med USA, kjer lahko konkurenčni brandi udrihajo po konkurenci in EU, kjer veljajo drugačna pravila. Tako da je na netu težko najti pravi odgovor.