Stanje IT-ja na Štajerskem

Ker vem, da vas je tukaj kar nekaj zaposlenih v IT-ju me zanima ali sploh imamo na Štajerskem kakšna resna perspektivna podjetja? To pomeni zanimivi projekti, veliko dela, uporaba novih tehnologij, redna plača, fleksibilni čas, da so zaposleni investicija in ne strošek, da se ne izkorišča in nabija nadure itd. Lahko je tudi podjetje katera primarna dejavnost ni razvoj programske opreme. Zaželjeno je, da ni kak ostareli dinozaver, kjer se razvija dolgočasne poslovne aplikacije - razen kakšnih izjem.

Po 5 letih dela v X podjetju sem se odločil, da bi bil čas, da si poiščem kakšno novo delo. Vendar, ko gledam malo oglase za delo na Štajerskem koncu vse skup slabo kaže. Izbire je malo, pa še to so eni oglasi malo "sumljivi" (neresni, "deklica za vse", ...). Ponudb še zaenkrat nisem pošiljam, ker me zanima kakšno je sploh stanje? Se da dobit kaj zanimivega? Največ izkušenj imam z razvojem spletnih aplikacij. Zanimajo me nove tehnologije (npr. node.js, angularjs, mongodb ...), tudi ostali jeziki mi niso tuji. Najmanj izkušenj imam z razvojem mobilnih aplikacij, vendar tudi tukaj ne vidim nobene ovire. Imam tudi končan FERI.

Torej ideje? Seznam? Iščem vse od Maribora do Celja, Ptuja, Slov. Konjic, ... +/- kakšen km. Se splača na slepo poslat ponudbo kakšnemu podjetju, ki me zanima? Ima kdo izkušnje?

8 odgovorov

Samo medklic: zakaj bi se omejil samo na Stajersko, ko lahko delas od doma za kogarkoli? Ce ves kaj te zanima, ni vrag da ne najdes firme, ki ti omogoca da delas od doma. Tisti spoznavni sestanek bos pa ze zapeljal se, naj bo v LJ ali v AT.

Odvisno od situacije in resnosti bos morda potreboval pisarno, zato da se odmaknes od doma in si efektiven.

11

pojdi delat v avstriko stajersko

3

Mi, ko iščemo developerje, iščemo po celem svetu in ni noben problem, če se dela od doma. Tako da res ni razloga, da se omejuješ na svojo okolico.

1

kar nekaj folka dela za US ali UK firme. Če boš moral reskirat 200 eur zato da boš šel na en sestanek v London te vrjetno ne bo pobralo :)

2

zanimivi projekti, veliko dela, uporaba novih tehnologij, redna plača, fleksibilni čas, da so zaposleni investicija in ne strošek, da se ne izkorišča in nabija nadure itd. Lahko je tudi podjetje katera primarna dejavnost ni razvoj programske opreme. Zaželjeno je, da ni kak ostareli dinozaver, kjer se razvija dolgočasne poslovne aplikacije - razen kakšnih izjem.

Seveda, da jih ni, če si pa postavil vsaj 10 omejitev.

14

Če ti nemščina ne dela problemov (ali pa obvladaš angleško) poglej malo na kariere.at za Graz (Webdevelopment), vsak teden vsaj 5 zanimivih oglasov. V podpisu pa tudi firma, kjer delam jaz in iščemo developerja :)

2

Verjetno veliko podjetij ne zna razpoznati človeškega potenciala, zvečine zato, ker ne vedo (točno), kaj/koga sploh potrebujejo. Pošiljanje ponudbe "na slepo" ne da takojšnjega učinka, postavi te pa "na radar" za tiste trenutke, ko nekoga rabijo, vendar je pa odvisno od preteklega časa, koliko so pripravljeni za to odšteti. Naj ilustriram - če v 9 mesecih po poslani ponudbi podjetje tebe kontaktira in ugotovi, da si še vedno v isti situaciji (iskalec dela), te bodo poskusili plačati manj, kot zaslužiš (v smislu bolje nekaj kot nič, kajne?).

Še najboljša tehnika je v mreženju. Ustvarjaj hobi projekte in jih kaži ključnim ljudem v sferi. Uči se novih tehnologij ter o tem piši blog. Poskusi si zadati nek cilj in ga izpeljati do konca ter to dokumentiraj.

Poveži se s tistimi, ki so v tem, kar želiš početi, zelo uspešni, velikokrat od tam "kaj pade" ali pa vsaj informacija o poslu, ki ga zaradi časa/drugega ne morejo sprejeti in jo lahko vidiš kot priložnost.

S strani delodajalca je pa iskanje (bolj "najdenje") zelo duhamoren posel. Namesto o projektih, razvoju in človeških potencialih se beseda največkrat vrti okoli plač, prevozov na delo in drugi logistiki.

Sam potrebujem razvijalca Node.js/Angular/NoSQL vendar ga v Sloveniji (Maribor) v omejenem času (manj aktivnega iskanja) še nisem našel. Glavni razlog za to je, da ko so potrebe kritične, je za fiksna sredstva veliko lažje dobiti zagotovljeno delo opravljeno na daljavo (Ukrajina, Indija ipd).

LP,
Boris

6

A rabi kdo linux sistemske administratorje ali je vse kar se isce dev/devops? V Mariboru je Amis vendar tam je bolj bogo, v Grazu je prej bil EDIS pa so se preselili na Dunaj. A ta konec drzave sploh je sploh kaj IT aktiven?