DHL Pošiljka iz Kitajske - Problem

Naročil sem paket izdelkov (100 izdelkov) ki me je prišlo tam cca 80€. Vse je vredu dokler ne dobim sporočila od DHL-a

Za vas bo prispela posiljka. Posljite nam dokazilo o placilu v tujino, povezavo spletne strani s katere ste naročili blago, davčno številko, slovenski naziv blaga in pooblastilo za zastopanje v carinskem postopku.

Naročil sem kot fizična oseba nase. Pa me sedaj zanima kaj naj naredim? Ne razumem zakaj moram dati vse sledeče podatke predvsem pooblastilo za zastopanje v carinskem postopku?

Vesel bom kakršne koli pomoči.

13 odgovorov

Očitno bo pošiljka pač šla čez carinski pregled (beri: nimaš sreče :)) - glede na vrednost bo treba plačat DDV. Pošlji jim vse, kar rabijo pa je :) Verjetno ti bo DHL še zaračunal 10-15 EUR za carinski postopek, če si dobil mail od njih.

Pooblastilo za zastopanje v carinskem postopku pomeni,
da bodo oni v tvojem imenu opravili postopek.

Ti jim pošlješ:
- printscreen iz inet ali klik banke na katerem je viden
znesek, ki si ga plačal v tujino dobavitelju,
- namesto povezave do spletne strani jim lahko pošlješ printscreen "order confirmation" na katerem je dobro, da je viden tudi znesek poštnine, da ti ne bodo carinili celotnega zneska
- in ostalo kar zahtevajo ...

Potem, ko bodo opravili postopek (v tvojem imenu) pa dobiš še račun za carinske dajatve za tvojo pošiljko .. in potem ti kurir dostavi pošiljko.

Če se ne motim je to navaden uvozni postopek...

3

Tukaj bi znalo biti sporno to, da gre za 100 izdelkov (ne vem če enakih?), naročenih na fizično osebo. V takih primerih mogoče sumijo, da bo šlo za delo na črno.

1

Hvala vsem za pomoč. Sem poslal in napisal da je za lastno potrebo:)

Upam samo da iz teh 80€ ne bo prišlo za 200€.

Tinček:
- namesto povezave do spletne strani jim lahko pošlješ printscreen "order confirmation" na katerem je dobro, da je viden tudi znesek poštnine, da ti ne bodo carinili celotnega

DDV vsekajo tudi na poštnino oz. prav zahtevajo, da je skupaj s poštnino. Carina je pa nad 130€ tako, da tu ne pride v poštev.

borut:
Hvala vsem za pomoč. Sem poslal in napisal da je za lastno potrebo:)

Upam samo da iz teh 80€ ne bo prišlo za 200€.

Ah ne, prišlo bo 80€*1.22 + kakšen fee za carinski postopek. Čeprav zna biti, da bo postopek za fizično osebo brezplačen - ima kdo izkušnje? Za pravno osebo se seveda carinjenje zaračuna.

Nič ni brezplačno :)

Jp nič ni brezplačno. DHL zaračuna 18€ (15€ + 22%) bančne garancije za carinski postopek. Plačati boš moral še davek. UPS je malenkost cenejši, zaračuna 10€. Po mojih izkušnjah (cca 10 paketov iz ZDA v vrednosti 50-150€) gre DHL vedno čez cerinski postopek. Npr. Airmail iz ZDA pa sem naročil le 1x in ni šlo čez carino.

ernest1a:
Npr. Airmail iz ZDA pa sem naročil le 1x in ni šlo čez carino.

Airmail je verjetno od USPS, kar pomeni, da pri nas paket dostavi Pošta Slovenije?
Je še tako, da Pošta ne zaračuna carinskega postopka, ti pa zaračuna dostavo od carine do tvojega doma/naslova, cca 5€?

No meni je DHL nazadnje računal okrog 10€ carinjenje, mislim da celo nekaj centov manj. Tudi pošta slovenije mi je nazadnje iz ZDA računala skorj 10€ stroškov carinjenja... v obeh primerih sem moral doplačati še davek... Morda niso enake cene če se predmet carini in kadar je samo davek?