Adsense, davek in s.p.

Pozdravljeni!

Imam s.p. (pomemben podatek!) in ze leta prejemam placilo preko Adsense. Racunovodkinja mi ga knjizi normalno kot vsak drug prihodek. Zadnjic pa me je klicala, da je menda potrebno nekaj knjiziti drugace in da ni prepricana kako je prav, zato je kontaktirala FURS, ki naj bi povedal, kako je treba knjiziti zadevo. Klical me je predstavnik FURSA (zelo prijazen), ki ni bil preprican kaj je Adsense in se bo o stvari baje se pozanimal. Pravi (misli!), da kljub temu, da imam Adsense prikazano kot prihodek in kot s.p. normalno placujem davke, da se lahko zgodi, da bom moral placati se dodaten davek in to za nazaj plus zamudne obresti! To pa zato, ker bi JAZ moral placevati se DDV. Sploh mi nic ni jasno! Nisem pa zavezanec za DDV. Zdi se mi grozno, da ze itak placujem vse davke, zdaj pa mi bodo nabili se 22% DDV + zamudne obresti - na koncu se mi itak vec sploh ne bo splacalo delati z Adsense.

Mi PROSIM lahko kdo pomaga? Ali ima kdo od vas s.p. in prejema Adsense? Kako to prikazete, ali placate se DDV na znesek, ki ga prejmete od Googla? Google nakazila pa prihajajo z Irske. HVALA!

12 odgovorov

Se ne ukvarjam z Adsense ampak kolikor razumem si dolžan uporabiti obrnjeno davčno obveznost. Glej ta link, zavihek Storitve, odstavek Nakup:

Podjetje, ki storitve za poslovne namene naroči in prejme od ponudnika iz druge države EU, mora obračunati DDV na transakcijo, kot če bi bilo samo ponudnik te storitve, in sicer po stopnji, ki velja v njegovi državi (po postopku obrnjene davčne obveznosti, sistem za samoocenjevanje).

Vprašanja za razmislek:

  • je to dobra računovodkinja
  • zakaj nisi DDV zavezanec, že če imaš računovodstvo in predvidevam nisi normiranec

Adblock userji: za reply na to temo morate pavzirati Adblock, zaradi besede "adsense" v topicu :)

2

Ne razumem tega

odjetje, ki storitve za poslovne namene naroči in prejme od ponudnika iz druge države EU, mora

Saj jaz nisem nic narocil. Jaz sem samo dal Adsense kodo na svojo strani in oni (google) placujejo meni za uporabo oglasnega prostora na moji spletni strani. Ne razumem zdaj kdo je ponudnik storitve? Jaz jim nudim oglasni prostor, koristim njihovo storitev, oni pa moje spletno mesto in oni placujejo meni. Zgleda da je kompleksen problem :/

Ti si publisher in ti nudiš storitev, za katero ti oni plačujejo.
Pomoje ti izdajaš račune Googlu, drugače ne vem kako knjižite prihodke... in na podlagi zgoraj napisanega, na tem računu mora biti DDV, ki bi ga ti moral ob koncu obračunskega obdobja plačati državi.
Ravno v petek mi je računovodkinja napisala ta odgovor, na vprašanje ali mi se še zmeraj splača biti DDV zavezanec, čeprav bi bil normiranec:

[...] posluješ z EU in bi moral takoj dati vlogo, da postanše DDV zavezanec (atipični) za poslovanje z EU. Račune, ki dobiš od tujcev so brez DDV, ker nisi več redni DDV zavezanec, moraš od teh računov obračunati in plačati DDV.

Ampak tu ni tako da jaz izdam Googlu racun in on placa. Oni sami dolocijo koliko bodo placali in recimo kot primer posljejo 300 EUR. Denar pride na racun in to je vse. Jaz nisem Googlu posiljal nobenih racunov (mogoce bi jih moral), hocem rect, da jaz ne morem rect Googlu, vi mi dolgujete 300 EUR gor pa dodam se davek in zdaj morate placati 360. Ni mi jasno kako bi jaz njim sploh lahko racunal DDV (mislim da je nemogoce) in torej je "normalno" da dobim od njih 300 EUR in moram drzavi placati DDV od tega priliva? (ne placa ga Google pac pa jaz)? Hvala!

Če nisi zavezanec moraš narediti samo obdavčitev ddv.
Po pravilih bi moral izdajati Googlu račune za oglaševanje (ki jim ga ne pošleš, ker oni ga ne potrebujejo) in posledično oni tebi plačajo končni znesek, torej z DDV.

In ja verjetno boš moral narediti samoprijavo sedaj in plačati za nazaj 22% od teh prihodkov.

Aja pa še en nasvet: menjaj računovodstvo :)

1

Zakaj bi moral njim racunati DDV ce ga niti pri nas ne racunam, ker nisem zavezanec. Ko prodam oglas slovenskemu podjetju je oglas 100 EUR - to jim tudi napisem na racun (in ne 100+ddv). V cem je razlika da bi pa zdaj moral placati davek, a ker Google ni iz Slovenije?

Za poslovanje z Google Adsense bi moral biti davčni zavezanec (vsaj atipični).

Google Ireland je davčni zavezanec, tako da jaz izstavim račun brez DDV - obrnjeno davčno breme.

Matjaz404:
Saj jaz nisem nic narocil. Jaz sem samo dal Adsense kodo na svojo strani in oni (google) placujejo meni za uporabo oglasnega prostora na moji spletni strani.

Ti si tu založnik in oddajaš svoj oglasni prostor drugemu podjetju, znotraj EU. Ti že tam vse naklikaš, ampak fakto je, da imaš ti, kot nosilec dejavnosti, na razpolago oglasni prostor, ki ga daješ v najem, za svojo storitev pa moraš izdat račun. Ne vem kak ti je to računovodkinja brez računa uspela knjižit, precej važno je kaj računovodstvo počne, ker kot vidiš FURS vse za nazaj zahteva.
Po pravilniku, se moraš za poslovanje z EU identificirati za namene DDV oz. pridobit davčno številko s SI spredaj. Ko dobiš priliv izdaš račun, brez davka. Pa VIES obrazec je treba mesečno pošiljat. To so vse osnovna računovodska opravila in brez tega delo ni končano. Tako kot če ti nebi dal adsense kode na stran, delo ni končano :)
Če tako narediš, ne obračunaš in tudi ne plačaš nobenega davka. Je pa odvisno kot kakšen prihodek, ti je računovodkinja to razporedila.

Koga vam izpiše kot plačnika oziroma kakšen naslov ima na bančnem izpisku (podrobnem pdf izpisu spletne banke)?

Pri meni piše sicer Google Ireland Limited, kot naslov pa 1600 Amphitheatre ParkwayMountain View,California,94043

Tam sploh ni nikjer omenjen kakšen irski naslov (razen v imenu beseda Ireland).

Če samo to gledamo, a se to vseeno smatra avtomatsko za EU lokacijo oziroma bo vsak "inšpektor" takoj vedel, da je to EU firma kljub ZDA naslovu na prilivu, ker npr. naslov plačnika na prilivu sploh ni relevanten?

Na tej strani od Googla sicer podrobno razlaga, kaj morajo narediti tisti, ki imajo na Irskem podjetje in kaj ostali.

https://support.google.com/adsense/answer/1322031?hl=en

My payment address is not in Ireland

In this case, your payments are being made by Google Ireland, a company incorporated under the laws of Ireland. In accordance with the terms of your agreement with Google, the services provided are subject to the reverse charge mechanism and so VAT is to be accounted for by the recipient, Google Ireland, per Article 196 of Council Directive 2006/112/EC.

Please speak to your local tax advisors if you have further questions.

Glede tega bi še vprašal, če kdo ve. Zgoraj se omenja direktiva 2006/112/EC, pri booking.com pa so v vzorcu računa za njih imeli ta dodatek: VAT Reverse charge according to the VAT 2008/8/EC directive article 44

Kolikor jaz razumem, je ta 2008 dopolnilo (amandma) za storitve in je bolj pravilno, da se na to sklicuje na računu?

npr. pri omenjanju teh dveh direktiv sem zdaj na hitro našel:

Council Directive 2008/8/EC of 12 February 2008 amending Directive 2006/112/EC as regards the place of supply of services

ali

Council Directive 2006/112/EC on the common system of value added tax as amended by Directive 2008/8/EC (‘VAT Directive’

(https://ec.europa.eu/taxationcustoms/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/vat/howvatworks/explanatorynotesnewen.pdf)

Hvala vnaprej za kakršno koli pojasnilo, še posebej, če je podprto s kakšnim čim bolj relavantnim linkom.