davki, teksti, return address...

Živjo!
Zadnjih 10 let sem samostojna podjetnica in zdaj odpiram svojo prvo spletno trgovino, kot širitev moje osnovne dejavnosti. Na tem forumu sem našla že ogromno odgovorov na svoja vprašanja, pri nekaterih stvareh pa bi še potrebovala pomoč, ker je vsak posel pač specifičen. Da ne odkrivam sama tople vode, se obračam na vas, ker vidim da je precej izkušenih uporabnikov tukaj. Hvaležna bom za vsako mnenje, usmeritev, kritiko...

IZHODIŠČA:
spletna platforma: Shopify
glavni trg: US, trgovina bo v angleškem jeziku, dostava pa bo worldwide
izdelki:
prodajala bom do max. 20 izdelkov hkrati, fizičnim osebam
a) primarni: unikatni izdelki po mojih dizajnih za določeno nišo, izdelal jih bo proizvajalec v US in od tam direktno pošiljal mojim strankam
b) sekundarni: cenejši produkti, kot dopolnilo zgornjih, Aliexpress - pošiljajo direktno mojim kupcem
podjetje:
s.p., davčna zavezanka
plačila:
a) za začetek bom uporabljala samo Paypal - svoj obstoječ osebni račun imam namen nadgradit v poslovnega
b) opazila sem, da ste večinoma za plačila s kreditnimi karticami uporabljali Braintree. Meni ga v Shopify-u sploh več ne ponudi, kot opcijo, zato čakam, da bo kdo v tisto drugo temo na forumu napisal, katera je druga najboljša opcija :) Sama pač še ne poznam pasti, zato bom zaupala izkušenejšim.

VPRAŠANJA:

  1. Katere tekste moram imeti po zakonu na svoji spletni strani? Mislim na privacy policy, returns, ime podjetja in podobno. In na katere zakone se tu oziram? Moja logika mi tu pravi, da slovenske, ker je podjetje registrirano v Sloveniji, imam prav? Ali pa je to povezano z državo iz katere pošiljam in moram upoštevat njihove zakone? In kako ste sami prišli do teh zapisov - copypaste od drugih, vam jih je spisal pravnik...?

  2. Return address: kateri naslov naj v svojem primeru navedem. Proizvajalec v US načeloma navede svoj naslov za vračanje, na pakete ki jih bodo poslali, kar mi čisto ustreza, ker se tudi oni ukvarjajo z možnimi vračili. Potem so tu še različni dobavitelji iz Kitajske, kjer se bo verjetno skoraj nemogoče karkoli zmenit okoli računov in vračil. Naj na spletno stran kot return address torej navedem naslov svojega podjetja? Verjetno se lahko v primeru vračila potem zmenim z vsakim posameznikom, na kateri naslov pošlje izdelek ki ga vrača pa potem niti ni tako pomembno kateri naslov je na spletni strani?

  3. Kako izdajate račune? Vem da ima Shopify neke možnosti, Paypal ima spet svoje možnosti, zanima pa me, kaj za nas v Sloveniji najbolj funkcionira in kako. Izstavite račun vsaki stranki posebej (iz Paypala ali iz Shopifya?), ali so dovolj kaki mesečni izpiski? Proizvajalec iz US mi bo mesečno poslal zbirni račun za vsa naročila, kar je verjetno ok - pač dobavnice -> zbirni račun. Kako je z nakupom blaga od različnih dobaviteljev preko Aliexpresa - od Kitajcev verjetno ne bom dobila vedno takega računa, kot ga naši zahtevajo? Je za DURS dovolj izpis iz Paypala, da vidijo, da si plačal blago, ali moraš nujno imet račun? Pogovarjala sem se z nekom, ki pravi da pač nima vseh računov za izdelke, ampak da v njegovem računovodstvu pravijo, da je dovolj da se vidi na Paypalu. Moja računovodkinja se s tem ne strinja. Kdo bolj domač na tem področju?

  4. Res mi niso jasni davki, kdaj, kdo in komu se obračunajo, kaj moram že vračunat v ceno, kaj se zaračuna naknadno... Tema je verjetno preobsežna za strnjen odgovor tule, tako da če je kdo, ki mi je pripravljen pomagat na tem področju, bom vesela tudi kontakta. Bojim se namreč, da ali moje računovodkinje ne razumem, ali pa sama ne ve točno kako stvari potekajo. Do sedaj je bila super, ampak je malo starejša, sicer zelo izkušena gospa, in bojim se da ji poslovanje s tujino in na spletu ni najbolj domače...

Hvala za pomoč in lep dan vsem!

1 odgovor

A nimaš že 10 let s.p., kako si do sedaj izdajala račune?:) Tole je moje vedenje, verjetno pomankljivo.

  1. Podatke o podjetju, pogoje poslovanja, slovensko verzijo strani, hendlanje in obvestilo o piškotih, vračilo izdelkov, link na https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show in sigurno še kaj.

  2. Hm, zmeni se recimo s tistim, ki ti bo pošiljal izdelke, da zraven priloži obrazec za vračilo na katerem je naslov. Ali pa namesto naslova na stran postavi kontaktni obrazec za vračilo, da stranki potem daš pravi naslov, US ali svoj ali od kitajca pač...če ne bo imho zmeda, če imaš več naslovov za vračilo.

  3. Račune vseeno kako izdajaš, ampak mora pa imeti vsak račun, ki ga izdaš, vse potrebne sestavine, ki so pri nas z zakonom predpisane. Tako da neki mesečni izpiski niso dovolj, če teh podatkov nimajo. Z računi moraš imeti pokrite vse prilive. Od dobaviteljev moraš načeloma tudi dobiti račun z temi istimi sestavinami računa, samo v praksi američanom dol visi za naše računovodske predpise, kitajcem pa preden razložiš kaj naj kam napišejo raje rečeš naj pošljejo račun v excelu in sam dodaš potrebne podatke. Torej, uradno moraš dobit račun, ki je veljavna računovodska listina, ima vse elemente, ki jih mora imet. V praksi pa pač včasih to tudi ne gre. Verjetno potem odvisno od inšpektorja, če fašeš pregled, koliko se mu da razložit zakaj je to tako.

  4. Edini davek, ki ga daš na račun je DDV, če nisi zavezanec pa tudi to ne + prodaja blaga izven EU je brez DDV. Naknadno se pa obračuna davek na dobiček in to je to.

1