Valat.si - spletna igra taroka

http://valat.si:9000/

Tarok strežnik je moj ljubiteljski projekt, ki sem ga začel skoraj 8 let nazaj, sedaj pa sem se dokončno odločil, da je čas, da ga dokončam. Igranje taroka prek interneta je precej popularno - moj tarok strežnik pa ima še par prednosti:

  1. Narejen s HTML5, SASS in JS. Imam možnost, da enkrat brez večjega truda naredim še aplikacijo za Android.
  2. Računalniški igralci s kar konkretno težavnostjo.

Tole je slika igre, ima pa vsakdo možnost igro sprobat - tudi če ni dovolj online igralcev, je treba samo dodati tri računalniške.

http://i.imgsafe.org/e5361de2b3.png

Iščem pripombe glede implementacije in UI-ja, pa tudi ideje, kako sploh dobit začetno maso igralcev.

42 odgovorov

Predagam implementacijo v FB app oz game, tam je masa, sploh ce bos zadevo prilagodil angleskemu trgu... pa ce je pol uspeh se gres freemium, kot to npr pocne zynga.

super ideja in tudi izvedba, malo se je treba navadi UI (pričakoval bi več drag and drop), ampak to so malenkosti... zdej spet ob večerih ne bom nič več naredil :)

Tarok je sicer specifična igra, ki ni značilna za angleški trg (bolj nemški) ampak sem prepričan, da se bo našla masa.

2

30 odigranih ider, pa dva feedbacka? Bi prosil da kdor je igral, naj napiše en plus in en minus, ni treba da je feedback ful kompleksen, nimam pa nič proti. :)

Sem pa tudi videl, da imamo tukaj ne samo majstre za webdev, ampak tud tarok proje, v večini so ljudje priigral pozitiven rating proti računalnikom.

zeko@: Verjetno bom lahko dobil not samo slovence in nemce.
aladin@: Hvala! Ampak kje točno bi ti imel več D&D?

d&d pogrešam predvsem pri jemanju iz talona (včasih ne veš kaj vzameš) in pri zalaganju. Fajn bi bilo tudi, da ostane preostanek talona in tisto kar založiš še nekaj časa vidno (morda potrditev za zapiranje).

Ampak to je že kozmetika, men je super.

Dobro, potem pa lahko poveste kako se vam zdi računalniški igralec? Jih imam 10 različnih, vsak z malo drugačno logiko.

So primerljivi s človeškimi soigralci?

1

Narejene so določene izboljšave računalniških igralcev. Če je koga slučajno motilo, da so prelahki, naj proba ponovno.

1

Sprobam en večer kako se obnesejo računalniški igralci.

Za sam vmesnik si poglej morda na igrajmo.se, kjer je precelj bolj prijazno uporabniku vse skupaj.. So pa računalniški igralci tam zelo neumni...

Še dve zadevi ki sem jih na hitro opazil:*Če dodam polno mizo računalniških igralcem ne vidim potrebe čakanja 10 sekund?
*Daj nastavitev, da si lahko taroke vržem na desno - navada, čeprav vem da zaradi znakov logična leva... :)

Igrati tarok proti računalniku je kot poslušati pornič na radiu, žal :) Ne glede na težavnost računalnika je smisel taroka ravno v debatah po igri (magar online) in medsebojnemu sodelovanju v igri (igra za 4) ali medsebojnemu dokazovanju (igra za 3, solo igre).

Taroka v tem primeru ne moremo enačiti s šahom, saj so pri šahu vse figure vidne obema igralcema in nihče ni v začetni prednosti, torej se mora računalnik prilagajati igri igralca. Pri taroku pa ima lahko računalniški soigralec eno bistveno prednost - v štartu ve kje se nahajajo vse karte (lahko narediš tako dobrega, da praktično ne more narediti napake, saj ve kako so razdeljene karte in bo dolgoročno, ne glede na faktor sreče, vedno zmagal, saj bo imel to odločilno prednost). Po drugi strani če mu dopuščaš napake (kot na igrajmo.se) je vse skupaj še slabše, saj po 3 rundah dobiš občutek, da igraš s pijanim sosedom, ki je stavil 100€ proti sebi.

Zanimivo mi je, da se večina tarok portalov zelo veliko ukvarja s to inteligenco računalniškega igralca, čeprav po drugi strani vejo kaj je edina prava prednost najbolj obiskanega tarok portala pri nas - ukinili so računalniške igralce in lahko igraš samo z živimi osebki :) Vsi ostali, ki malce trmasto eksperimentirajo z računalnikom pa se potem vsakič znova vprašajo zakaj ne morejo imeti niti 50 rednih igralcev. Dolgčas je igrati z računalnikom, dajte že to dojet in vložite ta čas v iskanje živih igralcev :)

1

@SvizeC: Kar daj. UX ti garantiram, da je boljsi kot na igrajmo.se, razen tega, da ni animacij - po moje samo motijo. Pac sprobaj ko bos imel cas, najmanjse stevilo rund, ki jih lahko igras, je 3, kar je mogoce 10 minut tvojega casa max.

@TorcidaST:

Tukaj se pa midva nisva dobro razumela. Racunalniski igralec NE ve kako so karte razdeljene, v bistvu gleda samo svoje karte. Streznik ima arhitekturo vticnikov, kar pomeni, da se igralci priklopijo na mizo, pa naj bodo racunalniski ali pa resnicni. Ce igras sam proti trem racunalnikom, naredim en cloveski objekt in tri racunalniske, vsak objekt pa prejema samo tiste informacije, ki jih sme.

Dobro, bos rekel, kje imas dokaze? Nimam jih, moras mi verjet na besedo. Ampak ce bi goljufal in bi racunalnik res lahko gledal karte vsem, bi marsikdo to ugotovil. Tehnicno bi lahko naredila test, kjer bi se trije igralci, ki jih priskrbis ti, in jaz z laptopom usedli za isto fizicno mizo v nekem kaficu, jaz pa bi vnasal informacije v laptop in metal take karte, kot mi logika naroci.

Racunalnik je cisti AI, torej igra pod enakimi pogoji kot cloveski igralec. Karkoli drugega bi bila groba krsitev zaupanja na nivoju, da si ne zasluzim enega igralca vec in lahko streznik kar zaprem, ce bi si to privoscil.

3

NI problema, dal sem ti samo moje mnenje zakaj tarok portali z računalniškimi igralci ne uspevajo, tisti s pravimi igralci pa celo lahko (za razliko od šaha, kjer tudi igra proti računalniku lahko uspe, ker ima igralec občutek, da imata vedno iste pogoje in ga računalnik ne more "goljufati").

Par razlogov si naštel že sam - igralci ne verjamejo, da ima računalnik vpogled samo v svoje karte (če je predober) in se dolgočasijo (če je preslab), hkrati vedno lahko dvomijo v to, kako so karte razdeljene, ker ne dobijo nobene povratne informacije (ni interakcije - računalniški igralec molči, ne glede na to, ali ima dobre ali slabe karte).

Če primerjam z igro v živo - če igrajo igralci v živo "nesrečo" pripišejo naključju ("Danes imam slab večer"), medtem ko online pogosto nesrečo pripišejo drugim faktorjem (slaba igrica, goljufanje ipd.), posebno če ni še treh za isto mizo, ki bi se ravno tako pritoževali oz. mu povedali, da so večer prej imeli oni slabe karte. To opisujem na podlagi izkušenj z veliko igralci na netu in ne ugibanj :)

Jaz osebno ti verjamem, ampak jaz nisem tvoja ciljna publika, ker se ukvarjam z IM/IT in ne igram taroka po spletu. Pa tudi če bi ga in bi ti bil moj brat, ki mu 100% zaupam, zagotovo ne bi igral proti računalniku, ker mi to enostavno ni izziv, saj se zavedam, da je možno narediti računalniškega igralca, ki bo v taroku dolgoročno vedno zmagal in če ne zmaga, to pomeni, da je programer nalašč naredil slabšega, zato da se igralci ne bi pritoževali :)

Kar hočem povedati je to, da tukaj ne gre za to, ali jaz mislim, da si ti dobro sprogramiral ali ne, ker je to popolnoma nepomembno, gre pa se za to kako razmišljajo igralci teh iger na spletu. In pogled na trenutno odprte mize (0) in lestvico najboljših mi pove, da tudi v tem primeru ni drugače (ni igralcev in še tisti, ki so, odigrajo minimalno število iger in zapustijo portal, kar je vidno po skupnem rezultatu).