[Question] Najem Freelance storitev, s.p?

Zdravo!

Sam kot dodaten dohodek prodajam avtorska dela, podobno kot nekdo prodaja glasbo, ter dobim delež licencnine kot avtor ter to obdavcujem kot dohodek iz premozenjske pravice.

Kr je moje delo specializirano, me zanima da bom nekatere storitve outsurcal, bo vse hitreje šlo. Torej preko freelancerja bi najel nekoga, da bi mi nekaj naredil. Pol bom jz to uporabil, da bom naredil koncni produkt, torej plačal bom za neko storitev.

Sedaj me pa zanima, če moram imet za to odprto podjetje - s.p.
Razumem, da v primeru, če bi jz opravljal pogodbeno delo, ter bi bil plačan bi moral imet s.p. al pa avtorsko pogodbo. Sedaj mi tega ni potrebno, ker so prihodki nizki ter moj edin dohodek je konstantna licenčnina od dolocenih stvari ter lahko to štejem kot dohodek iz prenosa premoženjske pravice.

Vendar če pa jz plačujem določene storitve preko strani kot so freelance itd,.. ter najamem nekoga za delo, kako je z davki glede tega? Jz ne dobim denarja od njega, samo storitev plačam, on neki naredi.

Trenutno se mi ne splača odpret s.p. kr začenjam z delom ter se mi bolj splača štet zadeve kot dohodek iz prenosa premoženjske pravice ter nočem it v kak prekršek, kr bom mel določene odhodke.

Hvala ter lep pozdrav

2 odgovora

Zelo redko se ti ne splača odpreti s.p.. Cca 70 eur boš dal za čisto poslovanje, pa še stroške boš lahko uveljavljal. Seveda pride zraven še računovodstvo itd., ampak razmisli.
Dvomim, da ti bo kdo delal težave, če uporabljaš storitev kot je freelance. Itak ne delaš tam.

Dokler si ti tisti ki storitev plača ni nobene panike. Saj tudi ne potrebuješ s.p.-ja, če pokličeš vodovodarja domov? :)

Dokler imaš ustrezno urejeno prejemanje plačil je vse ok.