Neprevzemi in račun za stroške

Sicer smo se neprevzemov verjetno že navadili vsi, ampak obstajajo eni primeri kupcev, ki so resnično bolani. Imam par strank, ki niso prevzele paketa, želele ponovno pošiljanje pa spet niso prevzele, nekatere so vmes oddale še eno naročilo, kjer pa tudi ni bilo prevzema :) Pri takih skrajnih primerih nimam več potrpljenja, zato me zanima, če kdo od vas prakticira izdajanje računov in terjanje stroškov, ki nastanejo v zvezi z takšnimi neprevzemi? Glede na to, da ZVPot neprevzema več ne šteje kot odstop od pogodbe in mora stranka za odstop poslati izpolnjeno izjavo, ki jo ima ponudnik objavljeno na spletni strani (v splošnih pogojih), se mi zdi normalno, da takim cvetkam zaračunaš določene stroške (seveda v meji normale). Ali kdo kaj podobnega prakticira in koliko računate?

2 odgovora

Ko prvič ne prevzamejo jim naslednjič onemogoči plačilo po povzetju. Mi nikoli nismo zaračunavali nobenih stroškov, pa smo eden večjih trgovcev, ki pošilja precej težke pakete, kar pomeni velike stroške. Pač to vzameš v zakup.

1

Ampak a ne pade potem to pod "diskriminacijo kupca"? –

V Splošne pogoje in cenik se napiše klavzulo, da se ponovno pošiljanje obračuna in npr. da se v primeru ko ne želi pošiljanja šteje, da je naročnik odstopil od nakupa.

Sicer pa se v postu opisano tolmačenje ZVpot bere preveč ozko, treba je poznati širšo sliko. Sicer so nametali v ta zakon pravo džunglo besedičenja, brez reda in logike, da ne vem če znajo zakon prav tolmačit pravniki, kaj šele jaz, ampak za to pisno izjavo sem našel, da jo piše tisti kupec, ki hoče razdreti pogodbo PO PREVZEMU blaga.

Treba je brati še kaj o takih pogodbah piše Obligacijski zakonik, kjer je zapisano, da če se stranka ne drži pogodbe in ne izvede bistvenega dela pogodbe, (prevzema oz izročitev blaga je bistven del nakupa po ZVpot), lahko druga stran predlaga nov rok ali pa pogodbo razdre (povzemam na kratko). Obligacijski zakon velja na splošno, ZVpot pa določene zadeve prilagodi za potrošnike.

Se pravi bi bilo potrebno kadar se blago vrne takoj pisno opozoriti naročnika da se je pošiljka vrnila in da če želi se bo poslalo proti stroškom še enkrat, sicer pa se nakup razdre in kupnino vrne, nekaj takega.

Nazadnje urejal NovecB (20. maj 2018 ob 22:36) - dopolnitve