Javni poziv Progmbh, d.o.o. in Cde, d.o.o., da odpravita napake na trgovina.mercator.si

Ker kljub večim pozivom Mercatorju v zadnjem letu, ta očitno ni uspel od svojega partnerja za razvoj spletne trgovine dobiti primernih popravkov je čas, da se situacijo obelodani na edinem meni znanem domačem forumu razvijalcev spletnih strani.

PROGMBH d.o.o. (progmbh.com) je podjetje v večinski lasti švicarskega rezidenta in EUROHOLDING, d.o.o. Glede na backlink in podpis na dnu trgovina.mercator.si/market je podjetje avtor spletne trgovine. Navedeno je tudi CDE, d.o.o (cde.si), čigar zelo pestro in zanimivo lastniško strukturo si sami poglejte na ajpes.si, ker je preveč za kopirat. Imen fizičnih oseb ne bom objavljal, so pa javno dostopna drugje. Iz opisa obeh podjetji sklepam, da je Progmbha verjetno glavno odgovorno za delovanje spletne strani trgovina.mercator.si

Stran trgovina.mercator.si že od začetka deluje počasi, artikli so se dodajali v košarico po več sekund, postopek checkouta gre čez več strani in je nepotrebno dolg. Kriza izogibanja fizičnemu nakupovanju zaradi izolacije, ki nas je doletela v zadnjih tednih je vse to poslabšala do nedelovanja. Dobra priložnost za stress-test, učenje in odpravo težav.

Razumem, da je zmogljivost Mercatorja, da dostavi naročila omejena z vozniki in kombiji, ne morem pa razumet, da sta server in spletna stran postavljena na način, ki ne mogoča normalnega delovanja ob večjem navalu zgolj domačih obiskovalcev.

Tudi, ko naročilo uspe brez napake se lahko zgodi, da naročilo še nekaj časa ni vidno na /market/uporabnik/pretekli-nakupi. Pretekli nakupi se nalagajo zelo dolgo, ob navalu uporabnikov se sploh ne naložijo in vrnejo napako.

Osrednji problem je verjetno pošiljanje poizvedb v podatkovno bazo. Vse podstrani, ki potrebujejo podatke iz baze, da vrnejo rezultate, delujejo slabo. Logiranje traja dolgo, ogled preteklih naročil te dni pogosto celo timeouta. Enako velja za izvedbo naročila, ki na več korakih potrjevanja lahko timeouta ali preusmeri nazaj na prvo stran.

PROGMBH d.o.o. je 2018 ustvarilo preko 1 mio dohodka in 200k dobička. Zakaj v tako velikem podjetju ne znate ali nočete primerno optimizirati podatkovne baze svojemu naročniku? Nobenega razloga ni, da bi baza delovala tako slabo. Ste nastavili prave indekse?

Ne bi bilo slabo, da poleg odpravljanja težav Mercatorja popravite še zelo neresno lastno stran http://www.progmbh.com/si/ , ki se ne naloži če poizkušam dobiti https. Miljonsko podjetje ne ve ali se jim ne ljubi uporabiti brezplačen certifikat Let's Encrypt? Ne morem mimo suma, da Mercator ni izbral izvajalca spletnih del na meritkoratski način in v svoje dobro. Žal ni prvič, da je vodstvo Mercatorja sprejelo odločitve, ki niso bile primarno v korist podjetju.

Hvala za branje in lp

Nazadnje urejal hruska9 (17. mar 2020 ob 14:53) - typos

2 odgovora

Kolikor je meni znano največ težav ni pri sami spletni trgovini ampak povezavi v Mercatorjev zaledni sistem. Torej vse zaloge, cene, pretekla naročila, kreiranje novega naročila,... Ti klici se delajo na njihov zaledni sistem. Če sodim po njihovih blagajnah, le tega razvija podjetje Mikropis d.o.o.?

No se pa strinjam da kdorkoli je že kriv za take težave, bi moral le te čimprej rešiti.

Obupno dela tudi aplikacija MojM, informacije o pikah se osvežujejo za kakšen dan nazaj, da se kaj odpre, traja po več sekund. Ne vem kdo je razvijalec, ampak zna biti problem v samem Mercatorjevem zalednem sistemu.

Drugače pa na Mercator Spletni trgovini trenutno tudi če prideš do konca, termina za dostavo tako ali tako ne dobiš (mogoče sredi noči za štiri dni v naprej). Me prav zanima, kako bo tale situacija vplivala na razvoj spletnega nakupa živil po končani krizi. :)