Deljenje IP televizije

Pozdravljeni!

Verjamem, da je možno, vprašanje pa je samo kako to doseči. Zanima me torej na kakšen način bi lahko delil signal SiOL TV ali T2 TV naprej na lokalnem ali internet omrežju. Kvaliteta bi seveda pri deljenju preko interneta bila ustrezno manjša.

Malo sem gledal Mikrotik routerje in imam občutek, da bi takšen router skoraj že moral znati takšne stvari urediti.

LP

11 odgovorov

ena najbolj simple rešitev je, da signal razdeliš z neumnim HUB-om in ne s switch-om. Razlika med HUB-om in switch-om je, da HUB pošilja vse naprej na vse porte in tako bi ti TV delal.

Več si lahko prebereš: http://ask-leo.com/whatsthedifferencebetweenahubaswitchandarouter.html

11

jaz mislim da bi Marezi želel da bi lahko od kjerkoli na internetu gledal iptv.
Mikrotik ti tega ne omogoča

Lahko pa nameniš za to en računalnik z linuxom in namestiš http://sourceforge.net/projects/udpxy/
potem lahko preko ta program ti iz udp multicast spremeni v tcp. vendar je potem pomemben tvoj upload ker ta mali program ne zna spreminjat kvalitete. To bi lahko dosegel z vlc-jem (lahko na windows-ih ali linuxu)

1

stesi: zanimiv programček. Predvideval sem, da bi Mikrotik to znal, ker je linux based. Morda obstaja tudi za njega kakšen dodatek.

kaj pa kar prek web strani?

mikrotik ima igmp-proxy kar pomeni da ti multicast iz enega intarfaca preusmeri na drugega, vendar še vedno ostane multicast, kar pa ne moreš pošiljat preko interneta. Dodatek za mikrotik pa tudi ne obstaja, ker Mikrotik se drži načela da je to router in nič drugega.

Stesi:
Torej bi mikrotik bil rešitev za lokalno omrežje če bi želel preko istega kabla pošiljati internet in IP TV ? So morda kje kakšna pametna navodila za nastavitve?

za mikrotik in konkretno t2 so nastavitve:
/routing igmp-proxy interface
add alternative-subnets=172.0.0.0/11 comment="mrezna kartica proti t2" disabled=yes interface=ether1 threshold=1 upstream=yes
add comment="lokalna mreza" disabled=yes interface=br_lan threshold=1 upstream=no

moraš pa namestit paket multicast

Kaj pa SIOL nastavitve?
LP

stesi:
mikrotik ima igmp-proxy kar pomeni da ti multicast iz enega intarfaca preusmeri na drugega, vendar še vedno ostane multicast, kar pa ne moreš pošiljat preko interneta. Dodatek za mikrotik pa tudi ne obstaja, ker Mikrotik se drži načela da je to router in nič drugega.

stesi je že kar dobro odgovoril, manjkajo pa še firewall pravila. Prepuščati morate namreč UDP promet in IGMP signalizacijo. Navodila so tule: http://bit.ly/xCTLvt

Še beseda o tem, da bi gledali TV od kjerkoli. To bi bilo po moje možno z uporabo kakšnega od tunelskih protokolov. Jaz bi poskusil z EoIP, ki je vgrajen in deluje na 2. OSI nivoju, kar pomeni, da bi moralo it vse skuzi, tudi multicast. Če na drugi strani ni Mikrotika, bi pa poskusil z IPSec v bridge načinu.

Good luck,

nejc

1

Marezi:
Kaj pa SIOL nastavitve?
LP

lahko izpustiš alternative-subnets=172.0.0.0/11 in bi načeloma moralo delovat

@nejcs predvideval sem da še nima nobenih firewall pravil oz. samo osnovna masq pravila:) v linku je pa res vse opisano.