Prodaja glasbe & plačevanje davkov

Pozdravljeni,

že nekaj časa se ukvarjam s produkcijo glasbe in prodajo glasbenih podlag prek interneta. Plačila prejemam na Paypal.

Sedaj me pa zanima, kaj je najboljše narediti, da zaradi tega zaslužka ne bom v prekršku. Sem namreč brezposeln. Iz Paypala si na TRR nakazujem čim manj, saj prejemam tudi denarno podporo in bi zaradi tega lahko zabredel v težave.

Imam par opcij vendar se vse zdijo "tako tako".

  1. Odprem S.P - najmanj všečna opcija saj so stroški preveliki, če mesečno zaslužim 1000€ in dam čez 300€ mesečno samo da imam odprt s.p in delam uradno (točnih podatkov o stroških s.p-ja nimam). Pa še to, nimam nobenih zagotovil, koliko bom zaslužil naslednji mesec, lahko bo 2000€, lahko 0€.

  2. Odprtje podjetja v davčni oazi - na prvi pogled se je zdela odlična opcija, davčne olajšave itd. Vendar po branju pogovorov na Internetn mojstru sem ugotovil da ni tako preprosto. Kako je potem z dviganjem denarja v Sloveniji? Prijavjanje dohodnine?

Popoldanski s.p. ne pride v poštev saj praktično delam cele dni, če bi imel dodatno zaposlitev bi se moj glasbeni zaslužek drastično zmanjšal.

Ali ima kdo kakšno rešitev? Iskreno povedano mi je škoda dajati državi toliko težko zasluženega denarja vsak mesec samo zato, da poslujem uradno.

"Sem namreč brezposeln... prejemam tudi denarno podporo... Popoldanski s.p. ne pride v poštev saj praktično delam cele dni, če bi imel dodatno zaposlitev bi se moj glasbeni zaslužek drastično zmanjšal."

Če to ni definicija parazita, potem res ne vem. Sicer pa, če bi imel mirno čisto vest, zgornjih vprašanj ne bi postavljal. Prvi korak v pravo smer si naredil. –

4 odgovori

4 3 1

DRŽAVI JE TREBA DAJAT!
Od kje misliš, da pride tvoja podpora, zdravstvo, .....

Dej no, vsi plačujemo (ne o temu ali je preveč ali premalo) in ja če delaš 1000 € / mesec je s.p. varjanta. Normiranc je nesramno poceni, če gledamo ostali svet.

Več pa na https://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/obdavcitev-s-p

1 1

Poleg ze omenjenega je pri prvi ustanovitvi s.p.ja tudi davcna olajsava, tako da prvo letoplacas manj kot 250€ prispevko za polno zavraovanje.

https://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/oprostitev-placila-prispevkov-ob-odprtju-podjetja

Nazadnje urejal Perun (16. feb ob 10:36)

1 1

Če prodajaš musko preko stock agencij, kar čimprej uredi legalno pot. Malo se še potrudi in dvigni mesečni prihodek na vsaj 2 jurja, pa bo.
Sem imel tudi sam te polemike, preden sem odpiral (normiran) s.p. za prodajo stock video posnetkov... zdaj vsaj bolje spim, ker nič ne skrivam. Sem imel celo vmes zaplete z davčno, ko še nism prijavil prihodkov.

1 0 1

Če delaš "praktično cele dni" in ti je težko dati 300 € za S. P., potem je nekaj narobe s tvojim poslom. V celem mesecu resnega dela bi pač moral zaslužiti dovolj za stroške. Ena možnost je, da podražiš izdelke oziroma storitve. Druga možnost pa je, da se preusmeriš v bolj dobičkonosno dejavnost.

Iskanje bližnjic se ti morda zdi smiselna poteza, a v resnici kaže le na to, da v ozadju nekaj ni v redu. Kot že omenjeno je S. P. ugodna možnost in zelo verjetno prava rešitev v tem primeru. Če imaš kakšno resno vizijo za nadaljevanje svojega posla, boš moral poskrbeti za zdrav temelj.