FURS nad normirance v IT podjetjih

V Financah pišejo o tem, da naj bi se FURS poostreno lotil IT sektorja in neupravičeno zaposlenih preko s.p.-jev.

Članek

Terjali naj bi podjetja, ki so tako zaposlovala in sicer za poplačilo premalo plačanih prispevkov ter davkov, na ta znesek pa lahko dodajo tudi kazen do 30.000 €. Podjetja lahko ta znesek potem terjajo od svojih "zaposlenih".

Kaj točno se bo zgodilo v praski bo zanimivo videti, dvomim pa da si bodo podjetja privoščila odgnati kader s tem, da grejo od njih terjat celotne zneske. Bomo videli.

Aja pa še ena podrobnost. To ne velja samo za s.p.-je, ki delajo/te za slovenske naročnike ampak tudi za tuja podjetja. Torej če ugotovijo, da gre za delovno razmerje in bi bila potrebna zaposlitev vas lahko doletijo težave tudi če delate za eno stranko v tujini.

2 odgovora

Glede na to, da bo preverjanje verjetno primarno šlo od "delodajalca" k s.p.-jem, torej komu podjetje plačuje, se nam tistim, ki delamo za tujino, verjetno ni treba bati, če ne bo kašnega pregleda zaradi drugih zadev, tam te pa lahko še po tem udarijo, če gre.

Za po Sloveniji bi pa znalo biti problematično, verjetno bojo začeli pri večjih in počasi proti manjšim (Bitstamp so že upalil za par mio, kot sem slišal).

Ni pa prijetno slišat, čeprav je normiran s.p. nateg, ker plačujemo smešno malo (pri višjih cifrah seveda).

1

A se komu sanja kaj se zgodi v primeru, da s.p. (ki ni normiranec, se pravi ne izkorisca te "luknje") ne zeli biti zaposlen v podjetju pri katerem dela? Mislim a dejansko jih prisilijo, da se zaposlijo? :)

Jaz sem vedno ta zakon razumel kot svojevrstno zascito delavcev, ki so bili prisiljeni delati kot s.p. proti svoji volji (odprli s.p. samo z namenom zaposlitve, ker jih sicer delodajalec ne bi zaposlil) ampak po temle clanku sodec bi oni kar vse prisilili v zaposlitev in posiljali kazni?

Ubistvu ni težava samo v normirani obdavčitvi, ki je relativno nizka, ampak še bolj v zelo nizkih prispevkih. Je pa tako, da dejansko prisilijo, da se ljudi zaposli. Torej če malo karikiram. Prej si dobil 3.000,00€ na s.p., sedaj pa bo firma rekla, da dobiš dobiš isti znesek bruto bruto, torej ~1.500,00€ neto + 200,00€ malice in prevoza. Iz ~2.500,00€ neto si torej prišel na ~1.700,00€. Se pa lahko strinjamo, da je tak način dela vseeno malce nepošten do rednih zaposlitev in bi se moralo ta problem malce drugače rešiti. –

s.p. ki dela samo za enega delodajalca, izkorisca tocno to luknjo :) ce obstajajo elementi delovnega razmerja je potrebna zaposlitev, z vsemi ugodnostmi (regres, bolniska) in slabostmi (obdavcitev) –