eBay prodaja

Pozdravljeni !

Imam vprašanje iz samega prodajanja na eBAYu za bolj izkušene veterane - sam sem fizična oseba. Trenutno sem še študent, vendar v prostem času prodajam na eBayu stvari iz določene igrice preko game - tradinga (sklepam,da to spada pod kategorijo digitalnih sredstev). Do sedaj so bila sredstva nakazana na Paypal balance (trenutno je denar še vedno tam), julija 2021 pa bo eBay prenehal sodelovati s Paypalom in bo vse nakazano na bančni račun (eBay zahteva, da za nadaljno prodajo vneseš svoj IBAN). Na mesec zaslužim cca 700 - 2000€, odvisno koliko časa posvetim temu hobiju.

Zanima kaj je najboljša opcija - ali sploh moram prijaviti dohodek (baje so digitalne storive neobdavčene, vsaj tako sem prebral na spletu), v primeru, če so digitalne storitve obdavčene,ali se mi splača odpreti s.p. (s tem bi si uničil status študenta), da plačam manjše davke ob znesku, ki ga zaslužim mesečno ? Koliko naj bi te stvari bile obdavčene iz vaših izkušenj ?

V upanju se zahvaljujem za vaše odgovore,

xTerraSin

3 odgovori

0

Ne vem, če si situacijo že kako rešil, pa vseeno:
Študent, ki odpre sp, postane podjetnik, z vsemi obveznostmi, ki pridejo zraven https://www.svetovalnica.com/pravno-podrocje/student-in-s-p
Dvomim, če se ti glede na napisane zadeve to splača (kljub temu, da bi si zaslužil pohvalo za podjetnost že v mlajših letih in času šolanja!)

Glede "neobdavčitve prodaje digitalnih storitev" - morda to gre, dokler si fizična oseba, kot podjetje vsekakor ne drži. Še več, obračun prodaje digitalnih izdelkov B2C v EU zahteva obdavčitev po DDV stopnji države kupca, ne prodajalca. Tako da če (kot podjetje) prodaš preko ebay-a, vseeno potrebuješ blagajno, kjer lahko % VAT/DDV poljubno nastaviš in narediš račun > računovodstvo > poročanje...

Če boš odprl podjetje - od 1.7. 2021 je v veljavo stopil tudi novi sistem poročanja prodaje B2C v EU za vse trgovce, katerih prodaja v druge države EU preseže 10.000€. DDV obračun e-artiklov je bil očitno neka uvertura EU članic, kako se bo DDV poročal za vso B2C trgovanje. Kako je to videti in kako je videti obračun cene, smo nekaj napisali tukaj, ker je del naše blagajne/trgovine, da omogoča tak (ob)račun.
https://www.klik-mall.com/web/ecommerce/novosti-na-podrocju-ddv-za-spletne-trgovce-po-01072021/6328

Dvomim, da je legalno, ampak morda bo pa kdo naredil proxy podjetje, preko katerega bi dijaki in študenti prodajali e-artikle in delali celotno poslovanje. "Zadruga za e-prodajo ne-podjetnikov z rednim statusom študenta" :-)

Če bomo lahko kako pomagali podjetnemu študentu, sporoči.

Lp, Vladimir

0

Hvala za dobre in koristne nasvete... Nekaj v razmislek. Mehanizem, ki ste ga opisali, resnično deluje

Objava umaknjena – anne25 8. feb 2022 ob 00:52