Digitalni marketing

Zdravo!

Zanima me, kje bi se lahko naučil digitalnega marketinga - od A do Ž.

Področje mi je zelo zanimivo in bi ga rad osojil.

Poznate morda kakšno dobro knjigo na to temo? Predavanja? Youtube mentor? Karkoli?

Kje ste se ga naučili vi?

Hvala in lep pozdrav!

3 odgovori

3 3

Področje digitalnega marketinga je ZELOOO široko in nihče ga ne more osvojiti v celoti. Kot pri vsaki stvari se na koncu 90% znanja pridobi skozi iskušnje. Na začetku pa si je dobro izbrati eno področje (npr. Google Ads oglaševanje) in se osredotočiti na to. Virov je ogromno, kateri so dobri je precej subjektivno, lahko si pogledaš kakšen online course na Udemy, malo prebereš reviewe, pregledaš course, potem pa je treba probat, porabiti en kup časa in/ali denarja na različnih projektih, ki na koncu delajo minus in vsakič se nekaj naučiš.

1 1

Žal digitalnega marketinga ne osvojiš z branjem knjig, poslušanjem podcastov in s kratkočasnjem ob youtube videih.

Kaj sploh je digitalni marketing? Na eni strani imaš namreč potrošnike, na drugi strani izdelke/storitve, torej rešitve, ki jo ponujajo prodajalci.

Marketing =/= prodajanje. Prodajanje =/= imeti na prodaj.

Lahko delaš FB objave, FB oglase, SEO, SEM, display oglaševanje... vendar, če ne znaš nagovoriti potrošnika in mu prodati svoje rešitve, potem mečeš denar skozi okno. No, to počne večina podjetnikov, ki so postali spletni prodajalci po sili razmer. Ker je sosed imel srečo in mu je uspelo (česar ne zna niti pojasniti, niti ponoviti), sedaj misliš, kako enostavna je prodaja prek spleta? Japajade.

Da postaneš prodajalec, se moraš
-izobraziti
-in nabrati izkušnje.

Še najlažje je narediti FB oglas oziroma FB objavo. A 12. dan se začneš spraševati, kaj hudiča bi sploh še lahko objavil. Narediš nagradno igro, prejmeš tone všečkov in komentarjev, prodaje pa nobene. Kaj pa si pričakoval, da bodo freeloaderji opravili nakup?

Hitro ugotoviš, da so FB objave nič drugega kot potrata časa. In tako 13. dan začneš objavljati citate, slike mačk in smešne videote, nakar 24. dan povsem obupaš.

Kot je že @bujes omenil, lahko pobrskaš po Udemyu, gledaš random stvari na Youtube... Problem je le, da boš imel na koncu polno glavo disconnectanih informacij. Pri prodaji rabiš strategijo, logiko, kateri slediš od začetko do konca - ne pa, da bluziš in implementiraš stvari, za katere sploh ne veš, kako delujejo in kako jih lahko trackaš - brez trackinga ni optimizacije, ni izboljšav. Kar pomeni, da delaš na pamet.

Če te zanima, kako se dejansko prodaja prek spleta (ne govorim o 1 stranki na teden, ki te najde v Googlu), potem se mi lahko pridružiš na https://www.kakoprodati.si/ - z zadnjo skupino, Majo, Adamom, Jožetom, Rokom, Kajetanom in Natašo smo trenutno pri Modulu 3, tako da nas lahko hitro ujameš.

0