Koliko dejansko vložiti v oglaševaje

Pozdravljeni
Kar naprej se mi porajajo dvomi kje sploh je ta meja med realnim vlaganjem v oglaševanje in doprinosom. Zanima me kje je ta meja koliko se dejansko lahko sploh proda. Pogovarjal sem se z enim podjetjem za spletne strani in pravi vsaj 2000eur na mesec za kompletno zgodbo.
Ali je tu kako podjetje ki prodaja na netu če lahko okvirno pove koliko vlagajo v oglaševanje adwords, seo, fb itd.
Ker po mojem se ta zgodba nekje ustavi po prodaji, ker tudi kupne moči ni tako velike na Slovenskem trgu za določen izdelek.
Veliko podjetji, ki opravljajo storitev oglaševanja mi še vedno vneto ponuja adwordse, ki niso poceni in po mojih izkušnjah ne prinesejo toliko kot optimizacija.
hvala za vaše izkušnje

2 odgovora

2000€ je lahko zelo poceni ali pa nevzdržno drago.

Najprej moraš vedeti, koliko je kupec zate vreden (life time value). Potem moraš vedeti, kakšen je tvoj realni dobiček po vseh stroških brez oglaševanja. Potem pa boš lahko izračunal, koliko se ti splača investirat v oglaševanje.

5

Koliko lahko investiraš je odvisno predvsem od tega, kolikokrat bo prikazan tvoj oglas. To pa je odvisno od dveh faktorjev:

  • CPC, cene, ki si jo pripravljen plačati za klik
  • CTR, popularnosti oglasa - koliko klikov prejme oglas na 100 prikazov

Oglasne mreže, AdWords, Facebook, vse funkcionirajo na bazi dražbe.

Kateri oglas prikazati na posamezni strani določenemu obiskovalcu? Tistega, s katerim mreža zasluži največ.

Vsakemu oglasu, ki se v danem trenutku poteguje za prikaz v veliki konkurenci oglaševalcev, oglasna mreža v realnem času določi t.i. Ad Rank.

Poenostavljena formula za Ad Rank:

Ad Rank = CPC * CTR

Če to pomnožiš še s številom prikazov, ki je enak 1 za dani prikaz, dobiš enačbo, s katero izračunaš zaslužek:

Ad Rank = CPC (€/klik) * CTR (klik/prikaz) * prikazi (prikaz /1) = €

Poenostavljeno povedano je Ad Rank ubistvu zaslužek, ki ga posamezen oglas ustvari. Tisti oglas z najvišjim Ad Rankom, bo zmagovalec dražbe.

Kaj to pomeni?
Število prikazov tvojega oglasa je torej odvisno od konkurence – koliko je konkurenca pripravljena plačati za klik oziroma kako popularni so njihovi oglasi. Če je popularnost tvojih oglasov manjša od konkurence, potem lahko konkuriraš edinole s ceno, ki jo ponudiš za klik.

Ker pa lahko tvoja marža absorbira strošek oglaševanja le do določene višine, pomeni, da ima tvoja ponujena cena za klik (CPC) nek limit. Kje je ta limit, je odvisno od konverzije na oglaševani spletni strani:

CPO = CPC / CR

CPO – cost per order
CPC – cost per click
CR – conversion rate

CPO oziroma strošek na prodano enoto je dejansko del marže, ki si jo pripravljen investirati v oglaševanje. Iz te marže in konverzije na tvoji strani tako lahko izračunaš ceno klika, ki si jo še pripravljen ponuditi za klik na oglas.

CPC = CPO * CR

To pomeni, da s CPC-jem lahko v oglaševalskem prostoru konkuriraš le do določene višine.

Tako je uspeh tvojega oglaševanja odvisen predvsem od tega, kako dobro bo tvoj oglas pritegnil pozornost.

Nezanimiv oglas, ki ga potrošniki ne bodo klikali, bo imel nizko stopnjo klika oziroma CTR. In v primeru, da konkurenca ponuja višjo ceno na klik oziroma CPC, se tak oglas, ki ni popularen, najverjetneje sploh ne bo prikazoval.

Koliko torej lahko zapraviš za oglaševanje je odvisno od tega, kolikokrat boš uspel v avkciji za prikaz oglasa pri dani ceni za klik.

12