So CRM-ji večinoma neuporabni ?

Zanima me vaše mnenje o CRM sistemih in zakaj jih mala večina manjših podjetij ne uporablja ?

Spisal sem tudi svoje mišljenje o tem (http://blog.negolab.si/post/1131616684/zakaj-je-vecina-crm-sistemov-neuporabnih), me pa zanima vaše.

12 odgovorov

Zelo nespretna promocija... :)

Če pa si že tu...daj da vidimo kaj imaš in če je uporabno...

mogoče res nespretna,ampak me to ne moti.
Me pa res zanima vaše mnenje.

NegoLab.si:
mogoče res nespretna,ampak me to ne moti.
Me pa res zanima vaše mnenje.

No seveda da tebe to ne moti, glede na to da ti izvajaš spam.

Podobno kot recimo mene ne moti, če recimo besedilo na tvoji strani pa dam copy / paste.. takole

Zakaj je večina CRM sistemov neuporabnih ?

CRM (Customer Relationship Management oz. slovensko “upravljanje odnosov s strankami”)

je razširjen in skoraj vsem znan način za upravljanje in vzdrževanje odnosov s strankami ter potencialnimi kupci.

Glavni cilji CRM sistema so:

  • privabljanje novih strank
  • ohranjanje obstoječih strank
  • zmanjšati stroške marketinga in vzdrževanja strank
  • zmanjšati stroške prodaje

Način poslovanja se je v zadnjih letih precej spremenil in današnji CRM sistemi ne dosegajo več svojih ciljev. Še posebej, ko govorimo o podjetniku ali malih podjetjih. Razlogov za to je več:

Trenutni izdelki so izdelani za velika podjetja, ki imajo na stotine ali tisoče strank in jih želijo preštevati na zanimive načine. Če ste malo podjetje, verjetno imate več deset ali več sto strank. Vaš glavni problem je iskanje novih strank in obravnava vaših obstoječih strank, ne pa preštevanje in dnevno analiziranje trenutnih strank in priložnosti.

Strukturiranje in lokacija podatkov, predvsem pomembnih podatkov, ki nastajajo v komunikaciji s stranko, CRM zanemarja. Tako zanimive informacije in vzorci, ki nastajajo iz komunikacije ostajajo v poštnih seznamih elektronske pošte. To pomeni, da znanje, ki bi vam lahko pomagalo pridobiti zares dobro stranko ali vam pomagalo razmisliti vaše pozicioniranje glede na vzorce nakupovanja obstoji na namizjih vaših zaposlenih, namesto v centraliziranem sistemu.

Analiziranje in iskanje napak. Način poslovanja je drugačen kot nekoč. To vemo vsi. Vendar se bolj malo kje da prebrati kako poteka poslovanje dan danes ? Predstavljajte si, da kupujete nov avto. Včasih ste obiskali prodajalno avtomobilov, se pogovorili s prodajalcem ter se odločili ali boste avto kupili ali ne. Če se za nakup niste odločili ste začeli prejemati reklamno pošto - danes se to imenuje spam. V današnjem času boste verjetno pred nakupom posikali čim več informacij na internetu. Prebali kak forum, mnenja drugih ljudi o avtomobilu in karakteristikah ter ponudbah. Isto potekajo nakupi v poslovnem svetu. Pred nakupom želite izvedeti čim več še preden stopite v kontakt s prodajalcem. Običajno ima kupec skoraj toliko infromacij o izdelku kot kupec. CRM sistemi niso upoštevali te spremembe v vedenju kupcev.

Enostavnost uporabe se nanaša predvsem na uporabniški vmesnik in hkrati tudi na obseg funkcionalnosti CRM sistema. Pogosto se CRM sistemi nakupujejo zaradi bogatega nabora funkcionalnosti in ne zaradi enostavnosti uporabe. Po nekaterih raziskavah kar 83% managerjev in direktorjev priznava, da je najtežji del vpeljave CRM sistema prepričevanje zaposlenih, da ga naj uporabljajo. Raziskave tudi kažejo, da bi 72% teh managerjev in direktorjev zamenjalo velik nabor funkcionalnosti za enostavnost uporabe.

Nam trenutni CRM sistemi povečajo produktivnost ? Večinoma NE. Zamislite si prodajalca, ki večino časa preživi izven pisarne ali pa v pisarnah, kjer se ukvarja s strankami in iskanjem novih strank. Vstavljanje podatkov v CRM sistem je zanj naloga, ki povzroča migreno. CRM zatorej zahteva od prodajalcev, podjetnikov, podjetij in njihovih zaposlenih več administrativnega dela, kot pa če sploh ne bi imeli CRM sistema. Zamislite si kaj vse je potrebno za vstavljanje podatkov v CRM: navigiranje na pravilen URL ali odpiranje CRM programa, vpisovanje uporabniškega imena in gesla, nato pa še navigiranje po aplikaciji sami, da pridemo do pravilnega izdelka in šele nato izpolnimo obrazec z novimi podatki ali spremenimo obstoječe podatke.

Kaj so si mislili izdelovalci CRM sistemov ??

Večina organizacij priznava, da naložba v CRM sistem ni obrodila omembe vrednih sadov. Pred CRM sistemi so imeli direktorji in managerji priložnost domisleno izprašati prodajalce kaj delajo in kaj imajo v planu. Danes vsi vedo, da so podatki v CRM sistemu polovični in nekoristni, hkrati pa krivda več ni zvaljena na prodajalca, saj je ta le sledil navodilom.


No in sedaj ko preberem post dam še svoje mnenje o postu:
Klasičen infoprodukt hype PR bullshit.
Pa tvoje mnenje ?

41

Zanimivo kako neobičajni posti vržejo iz tira nas Slovence. Informacije in mnenja očitno niso toliko pomembna, kot pa "nepravilnost" posta na forumu. Še bolj je presenetljivo, da kljub temu, da nekdo želi vzpostaviti komunikacijo z ljudmi, morebiti z namenom, da se slovenski produkti izboljšajo, pridobijo na uporabnosti ipd, naleti več ali manj mrk kar se tiče teme zadeve.

Je pa vseeno dobro dobiti potrditev, da se zadeve ne smem lotiti na tak način :) Vedno se nekaj dobrega najde :)

Kljub temu da nas je dečko pospamal...evo še mnenje. Zame kot "one man band" in še marsikoga drugega je CRM enostavno potrata časa. Sam se recimo odlično lahko organiziram v outlooku ali gmailu. Marsikdo sploh ne ve kaj vse ponujata.

1

NegoLab.si:
Zanimivo kako neobičajni posti vržejo iz tira nas Slovence. Informacije in mnenja očitno niso toliko pomembna, kot pa "nepravilnost" posta na forumu. Še bolj je presenetljivo, da kljub temu, da nekdo želi vzpostaviti komunikacijo z ljudmi, morebiti z namenom, da se slovenski produkti izboljšajo, pridobijo na uporabnosti ipd, naleti več ali manj mrk kar se tiče teme zadeve.

Je pa vseeno dobro dobiti potrditev, da se zadeve ne smem lotiti na tak način :) Vedno se nekaj dobrega najde :)

Ja vsekakor.. to je blatant link spam in ni po načelih netiquette. Če sprašuješ za mnenje pač postaj del posta tako, da lahko ljudje komentirajo inline na forumu. Daj link za dodatne info ali demo, ne pa post brez kakršnihkoli informacij , ki je povrh temu še napisan za povečavo CTR (klasično vprašanje + linkan odgovor oz. link za nadaljevanje).

Kar se tiče celotnega posta in pa tudi tvoje strani, tako na prvi pogled očitno uporabljaš strategijo hypanja. Se pravi želiš dobiti leade pred lansiranjem produkta. Kolikor jaz poznam zadeve, to deluje če si avtoriteta, sicer pač ne.

Matjaž: hvala za odgovor.
Lahko malo poveš na kak način uporabljaš OutLook? Si organiziraš emaile in datoteke po folderjih ali obstaja kak drugačen način ?

hanyo: kul. Bom upošteval.

Jaz se zdaj ne vem kaj ponujas, pa sem bil na tvoji strani minimalno 3x...

2