Nakup domene, hosting, e-store

Pozdravljeni,

imam bolj laicno vprasanje in sicer:

Domeno sem nakupil pri slo ponudniku, hosting pri mednarodnem, e-store pa sem izdelavo prav tako nakupil online.

Sedaj moram povezati domeno z gostovanjem in vpisati DNS serverje, ki bi morali biti na voljo, pri ponudniku gostovanja?

Se pravi na Neoservu pravijo, da moram v control panelu ponudnika gostovanja najti DNS-je, ko pa sem poklical tja, pa so mi rekli, da si DNS moram narediti sam. Vse kar sem nasel v control panelu je VPS naslov in IPV4.

Mi lahko nekdo pove ce sem kaj zgresil tule? :)

Hvala

5 odgovorov

Vprašanje, kakšno gostovanje ste naročili.

A. Če ste kupili deljeno gostovanje (shared hosting), ste poleg tega dobili tudi DNS strežnike.

B. Če ste kupili VPS / dedicirani strežnik ali kaj podobnega, pa najprej potrebujete DNS. DNS strežnik lahko postavite sami ali pa aktivirate naše brezplačno DNS gostovanje, ki vam je na voljo, in s pomočjo le-tega domeno usmerite na IP naslov vašega gostovanja.

Sodeč po napisanem, bo za vas prava opcija B.

Zatem pa seveda sledi namestitev sistema, spletnega strežnika, požarnega zidu, itd.

2

V kolikor si vzel VPS, predlagam, da najameš nekoga, da ti nastavi vsaj osnovno varnost in optimizira delovanje. To opcijo omogoča že hosting protiplačilu. Lahko pa povprašaš tudi po tem forumu, je na njem kar nekaj dobrih sistemvev.

DNS strežnike lahko brezplačno dobiš na freedns.si. Ampak boš potreboval nekej znanja, ker je zapise potrebno ročno skucati notri.

Z lastnimi dnsji se ne ukvarjat, imas cel kup profi variant ki delajo bolje in hitreje od tega kar bi sam postavil ...

V sloveniji imas ze omenjeni freedns.si (domovanje) in dns.siel.si (siel). Ce pa so obiskovalci iz tujine je pa najlazje vzeti kar clodflare.com ...

Kot je rekel Perun, je najlažje z kakšnim cloudflarom. Dodaš stran, cloudflare ti da DNS in t o vneseš tam kjer imaš registrirano domeno, na cloudflare pa še pod DNS naštimaš IP od ponudnika gostovanja in je to to.

CloudFlare je zakon. Še SSL dobiš :)

11