Search Console - Not found, url errors 404

Pozdravljeni,

Preko webmaster tool-a vidim, da imam na strani preko 3k+ url-jev, ki imajo status 404 page not found. Stran je bila pred več kot pol leta pohekana tako, da so v tmp mapo naložili pdf-je in preko drugih strani linkali spam linkne na naložene pdf-je. Stran je bila počiščena ampak sedaj imam še vedno na strani 3k+ 404 not found errorje.
V robots.txt je bila dodana tudi koda:
User-agent: *
Disallow: /tmp/

Bi se mogoče lahko rešil 404 erorjev tako, da bi na celotno mapo tmp dal 301 status pa preusmeritev na domačo stran ? Oz. kaj lahko storim, da se znebim teh 404 errojev.

1 odgovor

Malo bolj natančno moraš te 404 pogledat. Generalno ni z njimi nič narobe, če so to strani, ki ne rabijo obstajat, je ok, če so 404. Najprej poglej, kdaj je Google nazadnje našel te 404. Nato poglej od kot kažejo povezave na te strani. Če imaš še vedno kake interne linke na njih, imaš še vedno težavo. Če na njih kažejo druge strani (druge domene), potem to ni problematično. Poglej tudi, če imaš resnično 404 na strnai nastavljen, da se pokaže na vseh teh straneh. Uporabi recimo http://www.webconfs.com/http-header-check.php in poglej, da server res javi 404.
Če niso indeksirane in če kažeš 404 ter nimaš nobenih internih linkov na njih, nimaš težave. Počasi bodo izginile, Google pač najde zunanje povezave na njih in pride pogledat, stran ne obstaja in je ql.
Sedaj je samo vprašanje, kolikšen del URLjev ti predstavljajo ti 404-i. Če imaš ti 100 URLjev in preko 3k 404, je to lahko malo problematično. V tem primeru narediš še diswowanje linkov, ki kažejo na tvojo stran, sploh če so to problematični linki.