Frontend: Angular / React / Vue.js?

Saj vem, da se tole lahko sprevrže v ideološko vojno, pa vseeno poskusimo. :)

K tej temi me je spodbudil tale zapis, kjer uporabnik Yakamashi opisuje svoje konkretne izkušnje z v naslovu teme omenjenimi "big three".

Kakšne so pa vaše izkušnje? Katerega od teh preferirate in zakaj? Zanimajo me izkušnje tako izvajalcev kot naročnikov.

9 odgovorov

Jaz sem na Angularju, pa se niti ne spomnim svojih razlogov, zakaj sem se pred leti odločil za ta framework.

AngularJS (takrat Angular 1.x) je bil res crap (in verjetno še vedno je?) in se mi niti slučajno ne sanja, zakaj sem takrat sploh ostajal na tej platformi.

Angular 2 je zadeve obrnil na glavo, backwards compatibility ni bilo sploh, vsak RC je naredil ful breaking changes, tako da je bilo kar težko slediti, ampak prvi release mi je bil pa všeč. Vsaka nova verzija sicer spet predstavlja kar nekaj breaking changes, ampak še nisem naletel na nič besno smrtnega, se je dalo vedno hitro rewritat na nov sistem.

Trenutno povsem zadovoljen z Angularjem, ostalih dveh niti ne spremljam.

Tudi jaz uporabljam Angular in o ostalih ne vem nič tako da nobene ideološke vojne z moje strani :)

1

Jaz sem poskusil le Angular 1.6, Angular 2, Angular 5 in Vue.js. Oziroma nisem le "poskusil" pač uporaba v projektih z par podjetji. Načeloma mi ni všeč kako specifični je Angular z svojimi zahtevami in potrebami.

V glavnem, moje izkušnje so definitivno da je VUE.js daleč najboljši. Angular mi je groza od 2+. Pretežno zaradi NPM-ja, grozne velikosti (300mb potrebnih paketov what the f***)?. Vue je pa super, enostaven, hiter in podpira ogromno stvari.

Pač moje izkušnje. Sem pa drugače zelo mahjen na hitro delovanje strani in optimizacijo.

1

Pa se ti Vue.js obnese tudi za večje SPA? Ker omenil si "delovanje strani", pa me zdaj zanima, ali te frameworke uporabljaš za izdelavo spletnih strani, ali izdelavo spletnih aplikacij?

Se opravičujem ampak ne vem kaj pomeni kratica "SPA". Sam nikoli nisem razumel razlike med spletno aplikacijo in spletno stranjo. Podrobne razlike seveda. Logično mi pa je, da "aplikacija" ima več dogajanja.

Delal sem z razno raznimi zadevami in Vue se je vedno iskazal, da se brez problema primerja z Angularjem. Typescript pa ne maram niti malo. ES6 prinaša super spremembe vmes kot mi Typescript nikakor ne leže. Pa pišem ogromno v PHP-ju z OOP in zadnje čase Go lang (sicer ni OOP ampak je strikten)

P.S.: Na koncu koncev pa je vedno na programerju kaj uporabi. Tukaj sem delil le svoje mnenje glede mojih izkušenj. Seveda pa obstaja več orodij z razlogom, da vsak zbere kaj mu paše ali kaj potrebuje.

Nazadnje urejal Jacky (14. nov 2018 ob 04:19)

SPA je Single Page Application, da pa ne razglabljam sam, je tule dobra hitra razlaga, kaj SPA je:

A single-page application (SPA) is a website that re-renders its content in response to navigation actions (e.g. clicking a link) without making a request to the server to fetch new HTML.

Vir: How Single-Page Applications Work


Kaj te pa pri TypeScript moti? Saj je v bistvu samo JavaScript z nekaj kul sladkorčki, static typing, recimo, pride hudičevo prav. :)

1

Hvala za razlago. Ja SPA je Vue tudi popolnoma zadovoljiv. Na netu je kar nekaj čtiva kako enostavno narediti SPA z Vue. Moram pa priznat, da še nisem delal nekih večjih projektov z VUE kot SPA.

Tak se mi že vse zadnje čase postrani postavlja. Tolko novih orodij, zahtev, "prevajalnikov" torej compilerjev (typescript recimo) pa vse skupaj, paketov, knjižic (npm je groza ampak hkrati super). 12 let nazaj, ko sem začel z tem vsem je bilo dosti manj zadev, je blo bolj zanimivo :D. Takrat si točno vedel kak kaj deluje saj si vse moral sam spisat.

Static typing je nakako korak nazaj za jezik kot je Javascript. Drugače bi lahko v osnovi to nardili =). Še eno orodje rabiš, ki niti ni malo (prostor, ja mamo placa, samo zakaj tako zapravljanje SSD prostora :=)), itd... Sam sem začel z PHP in potem nadaljeval z Go, C, C++ itd... Sem rabil kar nekaj časa, da sem se navadil na statično pisanje spremenljivk. Ne trdim, da sem pro v C in ostalih jezikih. Go pa res kar uporabljam, mi je vedno bolj všeč. Mogoče celo kdaj kako stran nardim kdo ve :)

Nazadnje urejal Jacky (16. nov 2018 ob 00:15)

1

Sam sem spisal projekte v vseh 3 in se mi najbolj dopade Vue.

1

Glede dynamic vs. static sem zadnjič na Twitterju zasledil en lušen joke: twitter.com/01k/status/1067788059989684224

Drugače pa, static typing ima svoje prednosti, čeprav ti mogoče vzame ful več časa pri developanju, meni predvsem pri refactoringu pride blazno prav.