Amazon affiliates, kako kaj?

Ste preživeli lep vikend? :)

Priznam, meni se je še ponoči sanjalo o novih provizijah. Predvidevam, da mi bo porezalo tam nekje 25% prometa iz Amazona. Ampak... še vedno so najboljši in nič ne kaže, da bo kdo prišel blizu tako kmalu.

Je pa to še en znak, in opozorilo, da razkomotit se okoli enega providerja pač ne gre. Če furaš marketing za tangibles je bolje več prometa sfokusirat okoli par niš in se dodatno povezat z manjšimi trgovci oz. oglaševalci, da razpršiš tveganje, kot tudi vključit ostale Amazon programe, ki so do sedaj ostajali na mizi.

Ja, passive je udobno, ja, ampak roko na srce, nikoli ne traja več ko par let in do sedaj je bilo kar prelepo s temi provizijami. Nihče jim tako s tem kot s konverzijami ni prišel blizu in jim tudi po tej spremembi ne bo.

19 odgovorov

What, what? Sej nisem affiliate, ampak vseeno me zanima za kaj se gre? Maš kak link kje?

Pričakujem samo okoli 50% izpad. Ni pene :).

Seveda nisem presrečna, ampak sem bila vedno nekako sprijaznjena, da lahko čez noč program tudi ukinejo tako da gremo počasi naprej. Doma pa vseeno "malo" jamram hehehehehe.

Sej veš kako pravijo. Optimalno bi potreboval 7 neodvisnih poslov, potem ti ni treba skrbet, če ti kateri propade :).

2

Trenutno kaže -16%. Niše imam lepo razdeljene med personal care in home, lawn & garden, tak da na personal care bom veliko zgubil, na home, lawn & garden pa pridobil. Bo že, se bomo prilagodili, ni prvi ne zadnji pretres.

1

Ja, če bi mel samo Home... :) Nekaj mam na Home, ja, ampak je tu še cel kup drugih niš. Personal care z nizkimi cenami je bil dober, ko je bilo treba dvignit tier. Zdej je pa prst v rit.

Najbolj moti, ko ne veš ali produt, ki je v Sports & Outdoors, paše pod Sports ali Outdoors. Razlika je pa 20% v profitu. A bo res treba počakat do 1. marca, da bomo vidl če bodo tepci razdelili kategorije al se bomo mogl organizirat nekako da se prepozna kaj kam paše.

Na to bo zdaj treba bit pozoren, ker je lahko razlika konkretna. Npr, kovinske sode lahko najdeš v Lawn & garden, ki so 8% ali pa v Industrial supplies, ki je 6%. Razlika je 33%. Večkrat lahko vidiš, da imaš isti izdelek v različnih kategorijah.

Jaz imam padec skoraj 75% trenutno. Obup. Focn. In še 'Authority' stran je.

Mikro:
Je pa to še en znak, in opozorilo, da razkomotit se okoli enega providerja pač ne gre. Če furaš marketing za tangibles je bolje več prometa sfokusirat okoli par niš in se dodatno povezat z manjšimi trgovci oz. oglaševalci, da razpršiš tveganje, kot tudi vključit ostale Amazon programe, ki so do sedaj ostajali na mizi.

Kaj pa če bi se šel raje kdaj šoferja in ne štoparja?

Kot affiliate si kjerkoli samo štopar, ki prisede h vozniku, mu prepusti vso kontrolo nad svojim življenjem in upda, da ga bo dostavil živega in zdravega na destinacijo.... Upa...

Večkrat sem videl in na svoji koži občutil kako je, ko se tak voznik s polno hitrostjo zabije - v veliki večini primerov zanalašč, ker se pač lahko, ker ima vso kontrolo. Jaz, oz. vsi affilaite-i pa pač jebiga, nimaš kej, lahka cviliš, stokaš in se pritožuješ, na koncu pa popokaš šila in kopita in greš dalje... In nima smisla krivit vendorja, ker si se pač prisedel zraven na zastonj vožnjo... In če se ti zdi, da si mu delal uslugo, ker si mu vozil promet, potem ti lahka rečem samo - prav imaš, ampak pod črto ti od tega spet nimaš nič - on dobi vse - promet, stranke, repeat business, backend prodaje in profit na dolgi rok...

Spet iz lastnih izkušenj povem, bodi raje kdaj voznik, mej kontrolo in ti odločaj kam in kako boš peljal. Ja je več dela, ampak na dolgi rok velik bolj mirno spiš, ker veš, da maš ti volan v roki, ne pa nekdo tretji, ki so mu affiliate-i bolj kot ne nujno zlo (ker če je taprav vendor, so aff. partnerji bolj "side dish" kot pa "main course")... In itak, tavelki igralci kupujejo stranke in jih malo briga za "kako do prometa", ker jih CPC (da SEO sploh ne omenjam) niti najmanj ne skrbi, ker vse kar gledajo so ROI, LCV in konverzija in z veseljem dajejo tut $5 in več za CPC...

In če se komu zdi, da zdele pljuvam v lastno juho, je verjetno res, ampak počas mam dost tega jamranja in občutka "nemoči" v katerem se valjajo nekateri, pa jih poznam in gledam že leta...

Bod šofer, prevzem kontrolo, furaj po svoje in se ne oziraj, če štoparji kričijo "pazi ziiiid"... (dihi Damir, dihi dihi Damir)

Srečno!

p.s.: Spisano pred jutranjo kavo, nisem še na polno zalaufal in je mogoče besedilo mal vodeno. Se opravičujem...

4

@dh
Se strinjam. Je samo en dan v pisarni. Zidov ni, samo ti gazi...

Me pa je malo zjezilo, da sem portfelju ravno v zadnjem mesecu dodal 2 Amazon strani katerih strošek je bil 50k pa mi gredo driske porezat dobiček takoj zatem. Dobro, da jih nisem kupil 10. Jih bom pa zdaj :)

Doberšen del zadnjih 17 let kar sem affiliate sem gledal čez ograjo, ker se mi je zdela tam trava bolj zelena, ampak roko na srce... tisto zeleno travo je treba ravnotako zalivat, strič, negovat. Ko si enkrat čez ograjo je bivša stran spet čez ograjo.

Naj se s strankami, z returni, z dobavitelji, maržami, konkurenco in kvaliteto paid traffica ukvarjajo oni drugi, ki jim to bolj ustreza. Jaz raje naštancam par novih strani za enak efekt, ker mi je to lažje, pokurim manj živcev.

Za oboje neizpodbitno drži, da če najdeš tisto kar ti ustreza, tam ostaneš. Če imaš setup kjer imaš relativen mir in lahek denar je vseeno kje si.

4