Carina [davek]

Zdravo,

imel bi nekaj vprašanje glede carine. Zanima me če naročim naprimer preko ebay -a izdelek, ki je stane 19€. Poštnina pa stane prav tako 19€. Ali mi lahko carina računa davek ali ne? Ali vzame celotno vrednost? V tem primeru: 38€. Ali samo 19€?

Hvala za odgovore in lep pozdrav

6 odgovorov

Oboje skupaj, ce je izdelek poslan izven EU v EU. Torej 38€ in stem pades pod zahtevo placilo DDVja in stroskov postopka.

V mojem primeru ni bilo tako. Naročil sem 20$ izdelek s 30$ poštnino, carini sem plačal le stroške postopka.

Poštne pošiljke iz tretjih držav (držav, ki niso članice EU) prihajajo z vseh koncev sveta, največ pa iz Kitajske in ZDA. Najpogostejše vrste blaga v pošiljkah so tehnično blago, oblačila, obutev, knjige, CD-ji, DVD-ji in prehranski dodatki. Za blago, ki prispe iz tretjih držav, morajo biti ob uvozu opravljene carinske formalnosti. Pošiljke v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina. Alkoholni in tobačni izdelki so izvzeti iz oprostitve, so sporočili s Carinske uprave Republike Slovenije (Curs). (vir)

9

Hvala za informacije.

Ali je kdo imel podobno situacijo in kako se tega v bodoče rešiti:

Iz USA sem naročil osnovo za en kozmetični izdelek (lahko rečemo, da gre za prazne nalepke), cena vzorcev je bila 8$, v paketu je bil iz zunanje strani priložen račun (prodajalec ima izkušnje s prodajo v EU in me je že vnaprej opozoril, da bo priložil račun tako, da je viden že na carini).

Carina me je pozvala naj pošljem original račun (?) in dokazilo o plačilu, kar sem tudi storil (kopija računa od dobavitelja, katerega mi je poslal po mailu + screenshot Paypala s plačilom 8 $).

Carina me je dodatno pozvala, naj jim posredujem celotno komunikacijo med mano in dobaviteljem. To se mi je sicer že zdelo kot vtikanje v poslovne skrivnosti, ampak glede na to, da je bila komunikacija precej kratka (slišala sva se preko telefona, nakar mi je vezano na ta pogovor poslal ponudbo, navodila za plačilo in račun, kasneje pa še link do trackinga) sem jim poslal tudi to.

Ne glede na vse skupaj je carina "ocenila", da je poslano vrednejše kot mi skušamo prikazati (ne vem na podlagi česa, saj če bi na Alibabi pogledali ceno za to količino bi prišli do istih številk) in zdaj mi že 1 mesec zadržujejo pošiljko na carini ter trdijo, da opravljajo neke "analize". Jaz sem jih pozval, naj odprejo moj paket in preverijo, da gre dejansko za izdelek, ki je naveden, ampak ni pomagalo.

Se dejansko lahko Carina odloča kar po svojem mnenju, zavrne vse dokumente in takole onemogoča pretok blaga? Kako se lahko sploh zaščitiš pred tem, razen da dejansko ne naročaš izven EU?

Najhuje je to, da sem jim poslal prav vso dokumentacijo, ki sem jo imel in moram zdaj po njihovih navodilih "čakati, da se mi oglasijo, ko bodo imeli več informacij".

Verjetno bo dejansko v tem primeru edina možnost ta, da bom zavrnil paket in ga naročil v EU, ampak to se mi v letu 2017 zdi skrajno debilno.

1

Pač se bo treba sprijaznit s tem... Sam boš proti carini težko kaj dosegel. Delajo kar jim zapaše, zadržujejo pošiljke, zaračunavajo po svoje, uničujejo po svoje,... Isto stvar lahko narociš večkrat od istega proizvajalca po istih cenah, carina ti pa lahko vedno drugačen strošek zaračuna... Tudi zadeve, ki so vredne manj od zakonsko predpisane vrednosti za DDV/carino ti zaračunajo kar po pavšalu na kos (torej naročiš produkt za 1€ skupaj s prevozom, ti zaračunajo tudi obdelavo v večini primerov, to je zdaj "novo" - kako leto, dve mogoče...). Jaz v Slo. ne naročam več nič, vse naročam na pošto v AT in sem precej bolj zadovoljen, tako da če nisi predaleč od kakšne meje se pozanimaj oziroma stestiraj pošiljko v tisti državi...

4