FURS / Adsense Davki

Do sedaj se je Adsense dohodek obračunaval kot davek od dohodka iz premoženjske pravice (25% od 90% zneska nakazila). Danes sem dobil od Fursa nov obračun po dolgem času, kjer piše Odmera akontacije dohodnine od dohodka iz druge zaposlitve na podlagi drugega pogodbenega razmerja?
Tukaj je vključen še prispevek za zdravstveno zavarovanje + prispevek za posebne primere zavarovanja ... je to kakšna nova FURSova zadeva, kako pobrati še več denarja ali napaka?

7 odgovorov

Si oddal prvič?
ker ko sem jaz oddal obrazec na FURS prvič niso ravno vedeli kaj z njim in mi je ona v pisarni omenila tudi to možnost, na koncu mi jo je uspelo nekako prepričati da vsi ostali plačujejo kot dohodka iz premoženjske pravice.

Tako da možno da je kaka nova na FURSU in ni vedela kaj in kako, nebi se pa čudiil tudi če so spremenili. Sporočim kaj bom dobil jaz...

1

Ne sem oddal že vsaj 6x in je bilo vedno davek od dohodka iz premoženjske pravice, tudi obrazec sem ta oddal. Ker je bilo vse skupaj 300 € in več kot 100 € od tega skupaj davka in prispevkov ... sicer pa ne vem na podlagi česa sploh lahko obračunavajo zavarovanja če ni določeno časovno obdobje in ni pogodbe o zaposlitvi?

Imam pa sicer od prej odločbe shranjene samo da se ne bodo spomnili še za nazaj zaračunavat če jim to pošljem :) Ampak to bi potem morali vsem po vrsti ne kar od primera do primera.

Hmm tole sem našel na FURSovi strani - prej tega nisem opazil, sicer že kakšno leto niti nisem se s tem ukvarjal:

Dohodek, ki ga fizična oseba prejema iz naslova prikazovanja spletnih oglasov (npr. Google AdSense oglaševalne mreže), se šteje za dohodek, ki je obdavčen po Zakonu o dohodnini –ZDoh-2, in sicer:
- kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja ali
- kot dohodek iz dejavnosti.

Mogoče kdo ve kaj več o tem, ki to bolj redno počne.

2

To ni nič novega, to je že nekaj let aktualno. Isto velja za vse affiliate zaslužke (v kolikor deluješ kot fizična oseba).

2

Huh, meni še nikoli niso na ta način poslali :/

1

evo ravno sem dobil klic iz FURS-a in kjer so mi sporočili da od letos naprej se vsa nakazila od adsensa štejejo pod Odmera akontacije dohodnine od dohodka iz druge zaposlitve na podlagi drugega pogodbenega razmerja to navodilo naj bi dobili vsi zaposleni tako da je potrebno od zdaj naprej oddajati tudi ta obrazec in ne tistega iz premoženskih pravic.
Lansko leto se je menda še dalo nekaj zmutit če nisi plačila prejemal redno zdaj je pa tega konec

2
Objava umaknjena – matej678 11. feb 2018 ob 13:25