Amazon Affiliate- začetek in davki

Pozdravljeni,

Tudi sam sem veliko slišal in prebral o t.i. "Amazon Affiliate" programu. Preden pa bi se dejansko spustil v to, me pa vseeno zanima če kaj bi mi svetovali ob sledečem vprašanju/ih:

  1. Sam imam redno službo, pri kateri večino časa preživim v tujini (doma sem le približno med aprilom in septembrom). Prva stvar ki me zanima, koliko časa dnevno/tedensko porabite za ukvarjanje s tem poslom/programom? Zavedam se da več časa/energije/denarja ko vložiš v to, več imaš možnosti uspešnega poslovanja. Vendar me vseeno zanima koliko časa in pa tudi denarja vi porabite za to.

  2. Naslednja stvar ki me zanima so pa davki. Kako je s tem? Ali moraš že kaj predhodno prijaviti na DURS oz. ali je v tem primeru potrebno sploh kaj prijavljat? Še posebej ker v začetku najverjetneje ne bom služil veliko oz. če sploh kaj, pa da mi še od tega trga država....
    Če moraš, kako prijavljaš in koliko ti ponavadi trgajo od dohodka? Sam nimam nobenega prijavljenega SP-ja v Sloveniji. Kakšen je ponavadi najboljši način izplačila, PayPal, čeki,..?
    Kot sem omenil, delam v tujini, vendar imam stalno prebivališče prijavljeno v Sloveniji tako da del davka plačujem tudi Sloveniji. V primeru da se odločim za Amazon Affiliate, ali to pomeni da bi znal biti dvojno obdavčen? Ker živim v tujini in imam prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji? Ali se da kako da plačujem le v eni državi?

Najlepša hvala za odgovore!

2 odgovora

2 2

T.i. "Amazon Affiliate" program je dober način za delno pasivni dohodek, če si vsaj malo domač v SEO vodah.

Moji odgovori bazirajo na predpostavki, da že obvladaš SEO in da želiš poiskusiti z Amazon Affiliate monetizacijo (na Amazon.com), ter da boš vsebino napisal sam.

k1.: ko imaš stran postavljeno in rangira je vložek minimalen in porabiš 10+ ur na teden za backlinking outreach in dodajanje nove vsebine. Da pa najdeš nišo, analiziraš keyworde, napišeš članke in review-e, nabereš nekaj osnovnih backlinkov ter da stran pride iz Googlovega SandBoxa in jo Amazon sprejme v program pa porabiš okrog pol leta in $200 (če člankov ne pišeš ti).

k2.: Od začetka ne rabiš nič prijavljat (saj še nimaš dohodka) pa tudi Amazon ti izplača pri minimalno $100 in po dveh mesecih. Drugače pa samoprijava kot druga oblika dohodka in računaš, da si vzamejo cca. 25%...

Izplačilo iz Amazona pa je zate možno preko čeka ali Payoneer-ja.

Na Amazonu izpolniš obrazec, da nisi USA resident in tam ne plačaš davka in ga samo v SLO.

Toliko na kratko ;)

-1 1

Zdravo,

zanima me, kako pravilno izdati račun, ko prejmem nakazilo na TRR od Amazon Associates Program?

Ta naslov imam v bazi - je pravilen?

Amazon.com, Inc.
410 Terry Avenue North
WA 98109 Seattle
United States
Tax: 91-1646860

Torej, postopek je sledeče:

  • prejmeš nakazilo na TRR,
  • izdaš račun na zgornji naslov.

In še tole - račun izdajam za obdobje - katero?
Amazon vedno nakazuje denar za dva meseca nazaj - napišem torej na računu obdobje, za katerega sem dobil denar ali za tekoči mesec?

So še kakšne posebnosti?

Hvala in lep pozdrav!