Stimulus izkušnje?

Ali kdo od vas mogoče uporablja Stimulus? Zanj sem slišal pred nekaj dnevi na eni debati na kofetu, ko smo razpravljali, kako bi na websajtih z nekaj dinamičnimi komponentami lahko počasi ukinili jQuery, pa če nočemo narediti ravno SPA iz tega sajta.

Je kdo že uspešno to naredil? S tem ali pa mogoče s kakšnim drugim podobnim orodjem?

11 odgovorov

Vedno ko sem hotel ukiniti jQuery sem naletel na težavo, da ga rabi nek drug dependency, recimo CSS framework (Bootstrap, ...) ali pa kater drug.

1

Uf, pa res. Na to nisem niti pomislil.

Sem na hitro pogooglal in za Boostrap obstaja Bootstrap Native, za Semantic UI, ki ga primarno uporabljam jaz, pa Vanilla-Semantic-UI, ampak izkušenj pa z nobenim od teh seveda nimam. Ker do sedaj ni bilo potrebe, seveda. :) Izgleda pa Bootstrap Native mnogo bolj maintained kot tole za Semantic UI.

1
Objava umaknjena – Infos700 30. okt 2018 ob 20:33

Če je dovoljeno biti površen in pogledam tale primer na landing pageu...
Z jquery bi bil ekvivalent

$('.btn').click(function(){
    $('.target').html('Hello, '+ $('.input').val());
});

Zakaj bi torej gledal dalje? :)
"for the HTML you already have"... ha?

<!--HTML from anywhere-->
<div data-controller="hello">
  <input data-target="hello.name" type="text">

  <button data-action="click->hello#greet">
    Greet
  </button>

  <span data-target="hello.output">
  </span>
</div>

SlimDeluxe, če te prav razumem, si skeptičen, če je sploh potreba po zamenjavi jQueryja?

Vsaka revolucija v kodi je draga, zato sem osebno skeptičen do posvojitve novega frameworka in refactoringa, v kolikor stari nima bistvenih tehničnih težav in je razvoj aktiven, kar pri jQuery, vsaj zame, drži.
Če bi delal izključno na svojih projektih ali kjerkoli, kjer bi bile take avanture dopustne v okviru budgeta, bi bila stvar morda drugačna. Kljub temu je ta framework star šele dobro leto, kar je precej rizično, da bi ga uporabil v nekem pomembnem produktu.

Ja, saj obstoječih projektov verjetno tudi jaz ne bi refactoral. Dobro, mogoče res kakšnega lastnega, kar bi imel kot poligon za učenje frameworka.

Se mi zdi, da je jQuery za veliko websajtov, ki uporabljajo eno do dve dinamični komponenti, malo overkill in tudi mogoče malo napačna smer. Ampak ja, kot je že matej010 omenil, mnogo ostalih frameworkov ima jQuery kot dependency, pa je potem želja po ukinitvi jQyeryja tako ali tako rahlo utopična, verjetno pa še bolj samo neka moja kaprica, ki mi gre jQuery rahlo na živce. :D

Najbolj smesno mi je, da folk pravi, kako je tistih 85kb jqueria overkill, tisti 5mega velki keyvisual, ko ga dizajner nardi je pa ok, ker je lep :) :P

1

Hehe, fair point :P –

Leta 2018 smo v petem letu najvecje framework norije, kar smo jo doziveli od casa jQuery vs. vsi ostali. In, ce clovek leta 2018 na enmu kafetu prvic slisi za Stimulus, to lahko pomeni samo eno od dveh opcij:

a) ne sledis razvoju, kar pomeni, da to ni zate in se drzi jQuery;
b) Stimulus uporabljajo vsega skup trije ljudje, z enim si na kafetu in to ni zate.

Za tvoje potrebe je bil narejen Vue.js

3

Ja, z izdelavo spletnih mest se zadnje čase bolj malo ukvarjam, pa res ne sledim čisto vsemu na tem področju. :)

Hvala za tale hint glede Vue.js. Vedno sem imel občutek, da je namenjen bolj SPA, pa vidim, da to ni nujno res.