DHL - uvoz iz Kitajske

Čao mojstri

Kakšne "dajatve" lahko pričakujem pri naročanju blaga v vrednosti 59$ in 29$ DHL iz Kitajske?

Carina?

7 odgovorov

Okoli 16€ carinsko posredovanje + DDV

Pričakuješ lahko vse živo. Poglej si mojo dogodivščino (post #7) v tem topicu za paket v vrednosti 20 $ iz USA (testno naročil delno narejene izdelke in se že zaradi carine odločil, da nima smisla to počet v bodoče). Še vedno jih nisem dobil, v Slovenijo pa so prispeli 20.9.

Njihove pravice so take:

  • ne glede na tvoje dokumente (ponudbo, račun, kopijo plačila) lahko sklepajo, da je paket vreden več in imajo oni prav, ne ti.
  • lahko ti zadržujejo paket do 120 dni za "ugotovitev dejanskega stanja" (to načeloma zgleda tako, da se ne dogaja nič, ti buzeriraš carinskega referenta DHL vsake par dni, on ti pove da je ponovno poslal vprašanje naprej n carino in potem se spet ne zgodi nič).

Dobavitelj, ki mi je to poslal, že 20 let dela z Evropo (večjimi državami, ne Slovenijo) in še nikoli ni imel težav pri pošiljanju tako poceni paketov, ker mi je rekel, da v primeru težav niti pošiljal ne bi (zelo verjetno bom namreč jaz paket zavrnil, ker mi bojo rekli, da moram po njihovo plačati xxx eur, nakar se bo paket vrnil njemu in bo on moral prevzeti stroške). Plus zgubil me je kot stranko, ker če že poceni paket ne gre mimo mi ne pade na pamet resne zaloge naročat, da mi jo potem zadržujejo po 2-3 mesece na carini.

Torej uganjevat kaj bodo oni počeli s tvojo pošiljko je precej nemiselmo. Ti bodo pa verjetno vse živo zaračunali za obe pošiljki.

Še en pripetljaj - pred leti so mi za iPod 1 iz Amerike želeli računati nekih 150-200eur carine, ker "naj bi lahko predvajal video in spada pod video predvajalnike". Nobeni linki, specifikacije, pisno potrdilo prodajalca ali karkoli kar dokazuje, da ni šans da ta naprava predvaja video, ni pomagalo. Carinik "je vedel" da lahko in do konca ni odstopal od svojega. Tudi ta paket sem zavrnil, prodajalec iz USA pa mi je rekel, da Jugoslavija za našo carino ni žaljivka, ker oni so ostali v Avstroogski.

Je pa carinik bil pravi vizionar, ker nek iPod 5 ali tam nekje je dejansko že predvajal video. Samo pri teh so na naši carini verjetno računali že tudi dodatnih 1000$ za možnost teleportacije.

4

hmmm .. kaj pa če robo naročim v Anglijo? .. obstaja nek servis, ki naročiš v Anglijo, nakar oni prepošljejo

Za tako malo vrednost se ti ne splača komplicirat, ker imaš vseeno veliko možnosti, da bovse OK (torej boš plačal toliko kot pravi majstore). Če ti pa biznis sloni na tem, da roba prihaja čez carino, je pa verjetno res najbolje naročat v Avstrijo, kjer gre vse precej hitreje in se ne zmišljujejo.

Balonar mogoče ti lahko pomaga kakšen tak ali podoben servis kot sta ta dva:
https://www.cheaperandmore.com/kako-kupovati
https://www.mailboxde.com/#hpSekce2

Hvala za linka .. prvi deluje samo za nakupe iz EU .. kolikor sem uspel prebrati

Čedalje več kitajcev ne bo več pošiljalo v Slovenijo ravno zaradi debilnosti naše carine. #sampravim

1