Prenos gostovanja

Pozdravljeni,

najprej se opravičujem, vendar imam kar nekaj nejasnosti v zvezi s prenosom gostovanja. Saj vem, da se ponudnik kamor selim gostovanje trudi, da mi sproti objasni, kako poteka, vendar vedno zvem nekaj novega, hkrati pa dobivam vedno različne infromacije. Ob tem pa še moja poklicna deformacija, ki želi, da bi o stvari s katero se ukvarjam vedela čim več, pa se velikokrat zatakne. Tako sem se odločila, da se ponovno obrnem na vas. Še enkrat bi poudarila, da se z internetom ukvarjam ljubiteljsko in da nimam s tega področja veliko znanja.

Nekateri morda že veste, da sem se odločila za menjavo gostovanja in prenos domene k novemu ponudniku, saj s prejšnjim zaradi slabe odzivnosti in počasnega reševanja težav nisem več želela sodelovati.

Sedaj sem na stopnji, ko se domena prenaša od enega ponudnika k drugemu, pa me zanima, kako poteka celotni postopek? Kljub temu, da sem zadnjič prejela informacije, da prenos domene poteka nekaj dni, so me danes nekoliko prestrašili, da lahko to traja tudi do 14 dni. Hmmmm, pa sem spet pri naslednji nejasnosti… gostovanje pri prejšnjem ponudniku imam do 7.3…. kaj se zgodi, če mi v tem času ne prenesejo domene? Glede na to, da sem pri novem ponudniku plačala tudi podaljšanje domene, se bo domena podaljšala ali se lahko zgodi, da jo celo izgubim?

Ob tem pa mi še nihče ni nič razložil, kaj se zgodi z DNS? Se ta prenese na novega ponudnika ali ostane pri starem? Kdo to uredi?

Prosila bi vas, če napišete tudi vaše izkušnje s prenosom domene in na kaj naj bom pozorna.

Aja, da ne pozabim, prenašam pa domeno .com.

Hvala že vnaprej za vašo pomoč…

2 odgovora

Postopek:
- odkleneš domeno pri starem in posreduješ EPP/AUTH kodo novemu ponudniku
- novi sproži prenos
- na kontaktne emaile dobiš sporočila, v kateirh je postopek kako potrdiš prenos domene
- ko potrdiš lahko traja od nekaj ur do nekaj dni (8 dni)
- med prenosom ni možno sprmeinjati DNsje in so isti kot so ob začetku prenosa - isti se vpišejo po koncu samodejno
- četudi domena "poteče" med prenosom, deluje saj ko se konča prenos je avtomatično podaljšana za dodatno leto.

Tako da je dobro da pred začetkom prenosa nastaviš pravilne DNSje (da ti jih dosedanji slučajno ne izklopi, če imaš preko njega)

Domena se ne izgubi niti ne preneha dleovati med prenosom.

KAdar domena poteče, je en izgubiš ampak vsaj še nekaj dni traja, (sicer neha delat) da pade v karanteno/redeption period in imaš večje težave nazaj dobit.

Lahko da je več potrjevanje emailov, ker se je v 2014 so vpeljalo dodatna preverjanja podatkov na WHOISu (ker jih stranke ne urejajo anjbolj redno).