Odprtje podjetja v ZDA za spletno prodajo

Ker bi želel prodajati na trgu ZDA (spletna prodaja/dropshipping) bi želel odpreti
podjetje v ZDA. Po pregledu opcij se nagibam k odprtju sole member LLC
v državi Delaware. Ker bi šlo za podjetje z vsaj na začetku manjšim
obsegom poslovanja bi verjetno za davčni status podjetja izbral "pass trough entity".

Sedaj pa me zanima kako to urediti v ZDA in Sloveniji, da bo vse po pravilih.
Podjetje bo uporavljano iz Slovenije, kar je verjetno pomembno ker sem bral po forumih,
da nato Slovenska davčna gleda drugače na to.

Ni mi problem plačevati davkov, zanima me samo kako to izpeljati legalno in tako,
da ne bom že v izhodišču imel slabših pogojev kakor druga podjetja v ZDA.

Vprašanja, ki se mi zastavljajo so:

  1. Ali bo potrebno zaračunati DDV? V ZDA namreč tega ne poznajo in njihov "Sales tax" ni enak našemu DDV. Je torej potrebno zaračunati DDV ali "Sales Tax" po ameriških zakonih?

  2. Kje je potrebno voditi računovodstvo? Predvidevam, da bom tudi v ZDA moral oddati finančno poročilo podjetja na koncu leta. Vendar v ZDA so računovodski standardi in predpisi nekoliko drugačni. Bo dovolj voditi računovodstvo in finančne izkaze v ZDA ali bo potrebo dodatno vodenje tudi po slovenskih predpisih?

  3. Kako je z carinami. Ker bo šlo za uvoz blaga v ZDA (ne iz Slovenije) me zanima ali je tu potrebno upoštavati pravila ZDA (kjer imam podjetje registrirano) ali je potrebno cariniti po slovenski zakonodaji?

  4. Kateri davčni obrazec moram izpolniti v mojem primeru v ZDA (nekateri partnerji v ZDA zahtevajo izpolnitev tega pred izplačilom denarja saj določa ali morajo zadržati del denarja za davke ali ne)?

  5. Na kaj moram pazit, da se izognem dvojnemu obdavčevanju?

  6. Ker prvič delam kaj takega sem verjetno še marsikaj pozabil. Če je temu tako vas prosim, da mi na kratko opišete kaj moram urediti in kaj me čaka.

Lep dan,
Miha

3 odgovori

1 1
2 1 1

Dropšiping kitajskih izdelkov brez kontrole kakovosti izdelkov lahko izpade poslovno kot strel v koleno. Jaz sem imel skoraj 1/2 odpada v prejeti kitajski robi za nadaljno prodajo.

0

Zdravo Miha,

Tudi sam sem ravno v tej fazi, da začnem z drop-shippingom, vendar v kombinaciji z print-on-demand. Mogoče bom tudi sočasno dodal še kaj nišnih izdelkvo iz AliExpressa. Danes sem klical na ministrstvo za finance in dejansko tam niso seznanjeni najbolje z služenjem denarja preko tujih trgov, kot deluje princip drop-shippinga. Rekli so mi samo to, da mora biti dobiček obdavčen, za kar moraš poskrbeti preko računovodstva. Če imaš račun na PayPal-u recimo, tam država nima vpogleda, čim pa ga nakažeš na svoj bančni račun, pa ima. Vglavnem, tudi sam se bom bolj detajlno o tem še pozanimal.

Lep pozdrav!

Pozdravljen,
A lahko poveš kako si uspel to zrihtati? Imaš projekt live? –