Nova davčna zakonodaja - računi v tujini

Zdravo ponovno :)

Spet imam manjšo težavo z razumevanjem Slovenske zakonodaje :)

Namreč, včeraj sm odprl svoje prvo podjetje (bravo js). S tem podjetjem v glavnem poslujem z američani, tako da za plačila uporabljam payoneer račun. Gre za virtualni bančni račun za katerega sem prejel tudi prepaid mastercard kartico.

Sedaj pa imam problem, ker ne vem ali naj ta račun prijavim davkariji in ga prijavim kot bančni račun v tujini na FURS.

V knjižici, ki jo je lani izdal FURS piše, da se računi kot so Paypal, Skrill, Revolut in Monese ne štejejo kot bančni računi v tujini in da se za bančni račun šteje samo, če za storitvijo stoji banka.

Link do knjižice: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davkiindrugedajatve/Poslovanjeznami/Vpisvdavcniregisterindavcnastevilka/Vprasanjainodgovori/Vprasanjainodgovori1izdajaFinancniracuniiz_tujine.pdf

Kolikor sem zasledil na payoneer-jevi strani je mojo prepaid kartico izdala banka. Ali to pomeni, da moram račun prijaviti?

Nikakor nimam namena skrivati nakazil, ker se mi zaradi norminih stroškov to niti približno ne splača. Po drugi strani pa spet ne vem zakaj bi davkariji prijavljal nekaj kar mi ni treba.

Ali je kdo v podobni situaciji? Ste prijavili svoj payoneer račun?

Hvala

10 odgovorov

Z odprtjem podjetja na davcni dobis tudi svojega kontrolorja, s katerim komuniciras. On ti bo najbolje svetoval.

1

Da, moraš prijaviti.

1

pavarti:
Da, moraš prijaviti.

Po kateri logiki? Tudi skrill ima kartico, pa ga očitno ni treba prijaviti.

Tudi mene bi dejansko zanimalo, če bi lahko kdo povedal kako je s tem...
Vedno več CPA networkov ponuja plačila preko Payoneerja, zato me vedno bolj zanima kako in kaj.

Eno vprasanje ker imam sam tudi namen v bliznji prihodnosti odprt LLC v US, ukvarjam se z dropshipanjem. Torej rekel si da si odprl podjetje (predvidevam v US), kako pa je s tem podjetjem potem v SLO, ga je potrebno tudi prijavit oz si ga?

Vsako podjetje moraš prijaviti davčni, neglede v kateri državi ga imaš. Samo vprašanje časa je kdaj bodo si države med seboj izmenjevale tudi te informacije in ga ne boš mogel zamolčati davčni.

Prijavi se kot naložba. Obrazec DR-02.

PILG:
Eno vprasanje ker imam sam tudi namen v bliznji prihodnosti odprt LLC v US, ukvarjam se z dropshipanjem. Torej rekel si da si odprl podjetje (predvidevam v US), kako pa je s tem podjetjem potem v SLO, ga je potrebno tudi prijavit oz si ga?

2

Bjorgen hvala za hiter odgovor :) Ves mogoce se kako je to tvoje podjetje v tujini obravnavano pri nas? oz kako je z poslodenjem/reportanjem nasi davcni in placevanjem davkov?

Po SLO zakonodaji naj bi se davki plačevali tam, kjer je firma vodena. Če bi rad plačeval US davke (pozanimaj se katere, lahko da 0. Priporočam: onlinetaxman.com), moraš SLO davčni znat dokazat, da firma NI vodena iz SLO.

1

Izsek iz ZDDPO-2:

  1. člen (rezident in nerezident) (1) Rezident je zavezanec iz 3. člena tega zakona, ki izpolnjuje vsaj enega izmed naslednjih pogojev:
  2. ima sedež v Sloveniji,
  3. ima kraj dejanskega delovanja poslovodstva v Sloveniji.

Izsek iz Pravilnika o ZDDPO-2:

KRAJ DEJANSKEGA DELOVANJA POSLOVODSTVA
1. člen
(splošno)
(1) Kraj dejanskega delovanja poslovodstva je kraj, kjer direktorji oziroma višje vodstvo dejansko upravljajo in poslovodijo zavezanca. Ta kraj ni nujno enak kraju, kjer se izvaja glavni nadzor ali kjer se srečuje upravni odbor.
(2) Upravljanje in poslovodenje direktorjev oziroma višjega vodstva iz prvega odstavka tega člena pomeni izvrševanje in uveljavljanje politike poslovanja in strateških odločitev, ki jih primeroma sprejme upravni odbor. Pomeni lahko tudi uveljavljanje celotne vizije in ciljev zavezanca kot celote.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena je za kraj dejanskega delovanja poslovodstva pomembna tudi organizacija oseb oziroma skupine oseb na vodstvenih funkcijah, poti poročanja in odgovornosti, kar je lahko različno pri različnih zavezancih.
2. člen
(kraj)
(1) Če se upravljanje in poslovodenje direktorjev oziroma višjega vodstva iz prvega odstavka 1. člena tega pravilnika izvaja na enem mestu, se to mesto šteje za kraj dejanskega delovanja poslovodstva. To mesto se lahko razlikuje od kraja, od koder se dnevno dejansko vodijo oziroma izvajajo poslovne dejavnosti.
(2) Če se upravljanje in poslovodenje direktorjev oziroma višjega vodstva iz prvega odstavka 1. člena tega pravilnika ne izvaja na enem mestu, ker primeroma direktorji oziroma višje vodstvo upravljajo oziroma poslovodijo zavezanca na daljavo (zlasti po telefonu, internetu, na videokonferencah), se za kraj dejanskega delovanja poslovodstva šteje kraj, kjer se dnevno dejansko vodijo oziroma izvajajo poslovne dejavnosti.
3. člen
(dejstva in okoliščine)
Pri ugotavljanju kraja dejanskega delovanja poslovodstva so pomembna vsa pomembna dejstva in okoliščine posameznega primera, zlasti:
- kje se nahaja središče delovanja direktorjev oziroma višjega vodstva,
- pogostost sestankov direktorjev oziroma višjega vodstva in kje se ti sestanki in druga srečanja sklicujejo in dejansko potekajo,
- dejanske aktivnosti in fizična navzočnost delavcev na višjih položajih,
- kje se sprejemajo ključne odločitve, ki bistveno vplivajo na zavezanca z ekonomskega oziroma funkcionalnega vidika,
- kje so in kje se vodijo najpomembnejše računovodske evidence.