Poročanje Embalaža 2018 - pod svojo blagovno znamko - kako je s kuvertami ?

Zdravo, do 31.3.2019 je potrebno oddati poročilo glede embalaže za 2018.

Zanima me pri proizvodnji svojih izdelkov koristimo sestavine tudi iz tujine.
Embalaža teh surovin (npr. olje v steklenici) - ki so kasneje del našega končnega produkta (olje) - ali je to embalažo potrebno tudi upoštevati (steklenico)?
Ali je razlika pri poročanju, če so nabavljena olja proizvedena v Sloveniji // ali v kateri drugi EU državi?

Pri pošiljanju naših končnih izdelkov - uporabljamo podložene kuverte. - Ali je potrebno omenjene kuverte tudi upoštevati v našem poročilu?
Ali je razlika pri poročanju, če so kuverte proizvedene v Sloveniji // ali v kateri drugi EU državi?

Nazadnje urejal agzzs (21. mar ob 09:37)

2 odgovora

Embaler je oseba, ki kot dejavnost embalira ali pakira blago pod svojo blagovno znamko. Ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka njene blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo.

Pridobitelj embaliranega blaga je oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalirano blago pridobi v drugi državi članici EU in ga vnese na ozemlje RS ali uvozi iz tretjih držav. In sicer z namenom dajanja v promet ali lastne uporabe zaradi izvajanja svoje dejavnosti.

Proizvajalec embalaže je oseba, ki v skladu s predpisi kot dejavnost izdeluje embalažo zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo zaradi izvajanja svoje dejavnosti.

Pridobitelj embalaže je oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalažo pridobi v drugi državi članici EU in jo vnese na ozemlje RS ali uvozi iz tretjih držav, z namenom dajanja v promet ali lastne uporabe zaradi izvajanja svoje dejavnosti.

dobil odgovor:

Spoštovani.

Zavezanci za poročanje so osebe, ki so navedene spodaj (definicija iz Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo). Če se prepoznate v eni (ali večih) izmed njih, potem ste zavezanci za poročanje.

Embaler je oseba, ki kot dejavnost embalira ali pakira blago pod svojo blagovno znamko ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka njene blagovne znamke zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo. Če oseba embalira ali pakira blago z blagovno znamko druge osebe ali ga polni v embalažo, na kateri je oznaka blagovne znamke druge osebe, se za embalerja šteje imetnik blagovne znamke. Če pridobitelj blaga vnaša na ozemlje Republike Slovenije blago z blagovno znamko pravne osebe, registrirane v Republiki Sloveniji za dajanje blaga v promet, se za embalerja šteje imetnik blagovne znamke. Za embalažo, v katero je embalirano blago, ki ga daje embaler v promet, se štejeta tudi skupinska in transportna embalaža, čeprav nista označeni z blagovno znamko embalerja.
Pridobitelj embaliranega blaga je oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalirano blago pridobi v drugi državi članici EU in ga vnese na ozemlje RS ali uvozi iz tretjih držav, z namenom dajanja v promet ali lastne uporabe zaradi izvajanja svoje dejavnosti.
Proizvajalec embalaže je oseba, ki v skladu s predpisi kot dejavnost izdeluje embalažo zaradi dajanja v promet ali za lastno uporabo zaradi izvajanja svoje dejavnosti.
Pridobitelj embalaže je oseba, ki zaradi izvajanja dejavnosti trgovine embalažo pridobi v drugi državi članici EU in jo vnese na ozemlje RS ali uvozi iz tretjih držav, z namenom dajanja v promet ali lastne uporabe zaradi izvajanja svoje dejavnosti.
Distributer je oseba, ki zaradi dajanja embalaže ali embaliranega blaga v promet na ozemlju RS dobavlja embalažo ali embalirano blago neposredno končnemu uporabniku. Za distributerja se štejeta tudi: ­ Embaler, če je pridobitelj blaga ali proizvajalec oziroma pridobitelj embalaže in dobavlja embalažo ali embalirano blago neposredno trgovcu ali končnemu uporabniku. ­ Trgovec, če dobavlja embalažo ali embalirano blago neposredno končnemu uporabniku.

Na podlagi navedenega menim, da ste zavezani k poročanju, ker uvažate surovine iz tujine (embalirano blago) torej ste pridobitelj embaliranega blaga. Poročate za to vrsto embalaže. Če pa blago kupite od slovenskega dobavitelja vam ni potrebno poročati, saj poroča tisti, ki da prvi embalažo v promet na slovenski trg.

Poštne kuverte se ne smatrajo kot embalaža, zato o njih ne poročate, ne glede na to kje so kupljene.

Odgovor je pripravljen izključno na podlagi podanih podatkov.

http://okolje.arso.gov.si/embalaza/

Lep pozdrav
pomoč uporabnikom aplikacije Embalaža