Prodaja v USA, EU, UK, davki, poštnine, ...

Živijo

No veliko se nas na začetku ko začnemo ne sprašuje veliko okoli stvari omenjenih v naslovu. Zanima me pa kako vi rešujete dotične zadeve.

Primer 1 - Shopify trgovina
Imam postavljeno spletno trgovino, ki prodaja izdelke v USA/CA/EU/UK. Izdelke kupec dobi direktno iz Kitajske in/ali USA. Prodajam seveda samo v države, ki so pod "pragom" obdavčitve in plačila carin nad določenimi zneski.
1. Kako bi vi oziroma prijavljali prihodek?
2. Kako je z obdavčitvijo? Se kje prijavljajo davki? Morajo biti cene v trgovini z DDV?
3. Primer US, kjer si menda dolžan plačati davek državi kjer prodajaš? A to velja tudi za on-line trgovino?
4. Bi moral za vsak opravljeni nakup imeti nekje račun, oziroma v slovenskem s.p.-ju izstavljati račune? Denar se vsede preko braintree providerja (PayPal in kartice) na s.p. račun. Povsod imam tudi Business Accounte in seveda povsod je vidno ime podjetja in ID za DDV.

Primer 2 - Shopify trgovina 2 Fulfillment
Dogovarjamo se za Fulfillment z ponudnikom v USA. V tem primeru bomo verjetno morali:
1. Urediti vse papirje in klasifikacije
2. Urediti uvoz, plačati davek etc, za in v državi kje je fulfillment servis
3. Prodajati izdelke v USA z davkom
4. Imeti računovodjo, ki bo v USA ali EU in je domač v tem

Vaša mnenja, predlogi, rešitve, izkušnje.

Hvala.

1 odgovor

Mi imamo podoben poslovni model, le da vse izdelke fizično pošiljamo iz Slovenije po svetu. Zaradi slednjega lahko odgovorim le na določena vprašanja, ne pa na vse.

  1. Mi seveda vse prihodke prijavljamo doma, ampak seveda tudi vse pošiljamo iz Slovenije, tako da je to morda pri tebi drugače.
  2. Za države izven EU imamo cene brez DDVja, za države EU pa z DDVjem. Pri državah, kjer nismo registrirani v njihov sistem DDVja, obračunamo slovenskih 22%. Drugod pa je to potrebno po stopnji države kupca.
  3. Ker nimaš sedeža v US nisi dolžan nobeni zvezni državi nič plačati, ampak to plača stranka, ko uvozi produkt. Če je pošiljanje znotraj ZDA je to verjetno drugače, ampak ker še nimamo tam podružnice, se še nisem ukvarjal s tem problemom.
  4. Če pride denar na tvoj račun iz recimo PayPala, potem seveda moraš izdati račun. Drugače se ti bodo vsa ta nakazila knjižila kot avansi.

Za preostala 4 vprašanja pa bom žal napisal eno grenko. :( Veliko sreče pri iskanju računovodstva pri nas, ki bo te stvari razumelo in urejalo kot je treba.

2