Komu moram zaračunati DDV?

Naj že v štartu povem, da o DDVju nimam veliko pojma. Prebral sem že kup debat na to temo, žal pa tudi veliko nasprotujočih informacij, tako da najbolje da vprašam za svojo specifično situacijo.

Imam s.p. z normiranimi stroški.

Predvidoma bom imel več tipov strank:

  • fizične osebe v Sloveniji, v EU in izven EU
  • pravne osebe v Sloveniji, v EU in izven EU

Nekaterih teh računov bo dejansko mogoče samo par na leto ali pa sploh nobenega.

Praga prometa 50.000€ obdavčljivih za DDV (!) predvidoma ne bom presegel, torej se lahko registriram za atipičnega DDV zavezanca.

Glede na tole navedbo: https://www.internetmojster.com/t/ge5h3amb/kako-znizati-obveznost-ddv?page=5#k-83ysl7x4 , bi dejansko lahko imel teoretično tudi za 100.000€ prometa brez obvezne registracije za DDV, če le ta promet ne bi zahteval obračuna DDV.

Velika večina računov bo izdana advertising podjetjem v ZDA (= prejemal bom njihova plačila za prikaz banner in text oglasov na svojih spletnih straneh). Nekaj advertising plačil bo tudi od naročnikov v EU. Oddajam tudi stanovanje (DDV se na najemnine ne obračuna) in pa občasno par trgovinam v Sloveniji prodam kakšen ročno izdelan unikaten izdelek, da ga prodajo naprej. Poredko kakšnega prodam tudi fizični osebi.

Ali drži, da naj bi moral DDV dejansko obračunati zgolj na fakturah nezavezancem za DDV v EU (torej predvsem fizične osebe)? Nekje sem zasledil, da naj bi bili po državah tudi določeni pragovi kdaj je šele potrebno zaračunavati DDV in pri majhnem obsegu prodaje fizičnim osebam v EU naj torej tudi to ne bi bilo potrebno?

Zanima me še ali je stopnja DDV 22% v teh primerih in pa kakšne klavzule v angleščini je potrebno navesti na računih? In pa kakšne so obveznosti do FURSa glede na navedeno...

Nazadnje urejal kyoto (24. nov ob 22:28) - Ups, atipični zavezanec.

1 odgovor

0

Če nisi zavezanec za DDV, ne obračunaš DDV-ja nikomur.