Komu moram zaračunati DDV?

Naj že v štartu povem, da o DDVju nimam veliko pojma. Prebral sem že kup debat na to temo, žal pa tudi veliko nasprotujočih informacij, tako da najbolje da vprašam za svojo specifično situacijo.

Imam s.p. z normiranimi stroški.

Predvidoma bom imel več tipov strank:

  • fizične osebe v Sloveniji, v EU in izven EU
  • pravne osebe v Sloveniji, v EU in izven EU

Nekaterih teh računov bo dejansko mogoče samo par na leto ali pa sploh nobenega.

Praga prometa 50.000€ obdavčljivih za DDV (!) predvidoma ne bom presegel, torej se lahko registriram za atipičnega DDV zavezanca.

Glede na tole navedbo: https://www.internetmojster.com/t/ge5h3amb/kako-znizati-obveznost-ddv?page=5#k-83ysl7x4 , bi dejansko lahko imel teoretično tudi za 100.000€ prometa brez obvezne registracije za DDV, če le ta promet ne bi zahteval obračuna DDV.

Velika večina računov bo izdana advertising podjetjem v ZDA (= prejemal bom njihova plačila za prikaz banner in text oglasov na svojih spletnih straneh). Nekaj advertising plačil bo tudi od naročnikov v EU. Oddajam tudi stanovanje (DDV se na najemnine ne obračuna) in pa občasno par trgovinam v Sloveniji prodam kakšen ročno izdelan unikaten izdelek, da ga prodajo naprej. Poredko kakšnega prodam tudi fizični osebi.

Ali drži, da naj bi moral DDV dejansko obračunati zgolj na fakturah nezavezancem za DDV v EU (torej predvsem fizične osebe)? Nekje sem zasledil, da naj bi bili po državah tudi določeni pragovi kdaj je šele potrebno zaračunavati DDV in pri majhnem obsegu prodaje fizičnim osebam v EU naj torej tudi to ne bi bilo potrebno?

Zanima me še ali je stopnja DDV 22% v teh primerih in pa kakšne klavzule v angleščini je potrebno navesti na računih? In pa kakšne so obveznosti do FURSa glede na navedeno...

Nazadnje urejal kyoto (24. nov 2018 ob 22:28) - Ups, atipični zavezanec.

4 odgovori

1 1

Aja, pozor, nisem poudaril, fizične osebe imajo lahko tudi svojo ID DDV. Tako, da je bolj pravilno deliti stranke na tiste, ki imajo ali ki nimajo ID DDV in ne na 'fizične in pravne'.

Nazadnje urejal NovecB (1. jan 2019 ob 18:51)

1 1

Pod črto: se pravi DDV zaračunaš sebi in ga plačaš sam.

0

Če nisi zavezanec za DDV, ne obračunaš DDV-ja nikomur.

-1 1

Če prodaš ali prejmeš storitev v EU, se moraš registrirat kot atipični zavezanec.

In potem se življenje precej zakomplicira. V Sloveniji in tretjih državah nastopaš kot prodjalec, ki ni zavezan za DDV in samo do drugih DDV zavezancev v EU nastopaš kot zavezanec za DDV.

V praksi ima atipični zavezanec ima zato 2 muštra računov.

1 Za Slovenijo (in tretje države), kjer napiše, da ni zavezanec za DDV in napiše samo svojo 'davčno' (brez SI).

2 Za EU, kjer napiše, da se obračuna DDV po obrnjeni obveznosti (in ne prišteje DDV) in na račun napiše ID DDV od obeh strani: svojo in od kupca. Potem je treba mesečno na FURS sporočat vse ID DDV na katere si poslal račun in kašne zneske.

Pozor: če kupec je v EU pa nima ID DDV (recimo potrošniki), potem se uporabi mušter 1.

In še tretji svet. Za npr USA uporabiš račun kot za Slovenijo, razen če po nekem slučaju ne poslujejo preko podružnice v EU in imajo ID DDV, ko pa uporabiš mušter 2.

In še komplikacija pri stroških.

Ko dobiš račune za storitve od firme v EU, npr Googla, moraš na te zneske obračunati (prišteti) DDV, poslati ta obračun na FURS in plačati DDV.

Kako si olašaš delo:
. če je dovolj zaslužka najami računovodjo
. sicer pa program za poslovanje, ki ti omoogoča obračun DDV.

Dopuščam, da sem se kje kaj malenkostno zmotil, a tako poslujem že celo leto z eno davčno kotnrolo vmes.