Računovodstvo (tujino, elektronsko...)

Mene pa zanima kako rešujete vse probleme, ki pridejo s tem?

Na FURSu so dokaj skopi z informacijami ali pa te samo vežejo sem ter tja..

Jaz sem nekako imel vtis, da bi morale biti zadeve poenostavljene, vsej za startupe, ki začenjajo kot normiranci recimo - pa v zadnjih dnevih z muko ugotavljam, da je vse skupaj vse prej kot enostavno ali jasno (razen če posluješ samo s Slo).

Naprej, če ima kdo kakšno idejo ali odgovor se toplo priporočam:
- Ali moram biti kot normiranc atipični davčni zavezanec, da lahko sprejemam plačila iz tujine? (PayPal in payment processorji - tudi izven EU)
- Če mi za sprejemanje plačil iz tujine ni potrebno biti atipični davčni zavezanec a se vseeno odločim, da bom - sem v tem primeru oproščen VAT ko kupujem storitve v EU (recimo najem serverjev)?
- Če sprejemam Plačila preko PayPala morem za vsako prejeto plačilo posebaj izdati račun? Morem ta račun tudi fizično poslati stranki? Kot račun je dovolj generiranje PDF dokumenta (ve kdo kako je s 38. čl. ZDavP-2)?
- Kakšna bolj elegantna rešitev? Moj posel v celoti obsegajo samo "elektronske storitve".

Če ima kdo kakšen kontakt dobre računovodje, ki se spozna na te stvari se priporočam, po možnosti iz Maribora ali okolice, ker imam občutek, da mi še kar nekaj stvari manjka.

24 odgovorov

Če hočeš prejemati plačila iz EU moraš biti zavezanec ali atipični davčni zavezanec. Za ostali svet to ni nujno.

Kot atipični davčni zavezanec nisi oproščen za nakupe brez VAT v EU, tudi če ti trgovina to ponudi na podlagi tvoje davčne številke, ki se preko VIES obnaša kot da si upravičen za nakupe brez DDV.

Lp

2

Odlično! Pa gre ~20% VATa v 3 krasne stroške...
/sarcasm

Pa izdajanje računov za plačila prejeta preko PayPala? Dobra stvar je, da sem že ugotovil, da ne potrebuješ davčne blagajne, PayPal račun moraš prijaviti davčni... so še kakšne druge posebnosti? Glede na to mučkanje s software za izdajanje računov. Vidim, da minmax to podpira samo mi ročno vnašanje računov ne diši, kakšnega API pa tudi ne vidim, zgleda pa cebelca.biz zanimivo.

Payment processorjem (like Paymentwall) pa predvidevam, da samo lopnem račun (brez DDV), keš pa mi itak oni spravijo na TRR?

Vidim, da bo še potrebno kempat pred FURS, upam, da ID za DDV dodelijo prej kot v 60 dnevih.

1

Pozdravljen MB02,

morda s prve roke - najboljša rešitev je "pravi" ddv zavezanec - saj pri atipičnem še plačuješ ddv,... Totalni nesmisel. (seveda moraš premisliti koliko % bote delali v Slo in EU)

V kolikor bi te zanimale konkretne informacije / brezplačna predstavitev v živo me kontaktiraj privat. Pa se dogovoriva - pisarne so na Glavnem trgu - nad Si.mobilom.

PS: minimax tudi omogoča uvoz - mislim, da so tudi na tem forumu osebe, ki so uredile takšne zadeve in jih tržijo :)

Lp, Gregor

2

Anja Rokavec - Arkont, meni dela vse te zadeve super. Od Payapala do Credit Card in TRR.

1

gregork:
Pozdravljen MB02,

morda s prve roke - najboljša rešitev je "pravi" ddv zavezanec - saj pri atipičnem še plačuješ ddv,... Totalni nesmisel. (seveda moraš premisliti koliko % bote delali v Slo in EU)

V kolikor bi te zanimale konkretne informacije / brezplačna predstavitev v živo me kontaktiraj privat. Pa se dogovoriva - pisarne so na Glavnem trgu - nad Si.mobilom.

PS: minimax tudi omogoča uvoz - mislim, da so tudi na tem forumu osebe, ki so uredile takšne zadeve in jih tržijo :)

Lp, Gregor

Še plačujem DDV? Kako to misliš? Če sem atipični zavezanec in izdam račun nekomu v EU/SLO potem ni DDV, imam pa DDV ko kupujem v EU, na prihodke izven EU imam tudi DDV oz mi ga poberejo?

"Pravi" DDV zavezanec verjetno ni "rešitev", ki bo cca. 10% stroškov na na 100% prihodkov (recimo, na 2kE prihodkov bo cca. 200EUR stroškov, max 250EUR, vsi stroški so v EU, vendar ne v Slo, edini stroški v Slo so za potrebe poslovanja in prispevki). Prihodki iz tujine cca. 60% iz US, 30% iz EU (od tega pod 1% it Slo) ostalo pa druge države.

Edit: Zdajle celo vidim, da Paymentwall dovoli tudi izplačila na PayPal v tem primeru bi lahko imel celo 100% prihodkov na PayPalu, pa mi ni potrebno poslovati s podjetju v USA (Paymentwall).

1

Pozdravljeni,

če se boste odločili postati atipični davčni zavezanec, boste od prejetih računov iz EU morali plačati DDV (ker nimate pravice do odbitka). Od izdanih računov pa tako morate plačati davek (tudi od tistih izdanih FO v EU) in se vključiti v sistem miniVem. Pri računih izdanih v US pa davka ne zaračunavate. Po naših izkušnjah je bolje da ste klasični DDV zavezanec, saj tako lahko vsaj nekaj DDV- ja odbijate (slovenski računi) in pri prejetih računih iz EU ni potrebno plačati DDV ampak se napravi klasična samoobdavčitev.

Ker so to zelo kompleksna vprašanja in je tema obsežna, bi predlagala, da nas pokličete za brezplačen posvet na 02/2342320 (Maja) IN-FIT d.o.o.

11

Jaz ne vidim zakaj bi hotel biti atipični zavezanec. Računovodkinja bo imela podobno dela s tabo če si klasični ali atipični, kot klasični pa boš lahko odbijal DDV.

Po mojih informacijah:
Storitve izven EU (in Slo) ne spadajo v davčno osnovo za DDV. Tako, da z tega naslova ni potrebno pridobiti statusa nikakršnega davčnega zavezanca.

Potrebno pa je pridobiti v primeru:
- če ne gre za storitve
- je izdan 1 sam samcat račun v EU (z izjemo Slo)
- je izdanih preko 50k eur v Slo

V zgornjem besedilu je napisal, da bo posloval 30% v EU. In zaradi tega mora biti VSAJ a tipičin davčni zavezanec...

Lp

Sicer grem tole jutri osebno preverit na FURS ampak se mi zdi malo čudno vse skupaj. Prejle sem se pogovarjal z kolegico, ki ima navaden sp a ni davčni zavezanec in pravi, da brez problema posluje s strankami iz EU (iz Hr, At, ... jim izdaja račune), tako pravnim osebam kot fizičnim izdaja račune (s pripisom, da DDV ni obračunam po tistem in tistem členu).

Jaz pa bi imel normiran sp (zaradi obdavčitve, 20% in to) in bi izdajal račune strankam po celem svetu (tudi EU) bodo pa vsej na začetku vse fizične osebe (torej niso davčni zavezanci v svoji državi) prodajam pa dostop oziroma storitev - recimo, da je zadeva primerljiva z minimaxom le da je za drugo področje.

Če bi bilo izvedljivo si ne želim biti niti atipični zavezanec za DDV, ker bi mi to pomenilo samo dodatno delo in papirologijo (vsej do prvih 50k letno).