Sprejemanje donacij

Kakšno rešitev bi izbrali za izvedbo donacij za fizično osebo? Imam prijatelja, "svobodnega umetnika", ki bi na svoj blog implementiral "gumb" za donacije. Malo preden me je o zadevi spraševal, si je dal narediti Skrill račun, da bi ga uporabil v ta namen. Najprej sem pomislil na Paypal, vendar se mi zdi, da Paypal-ov Personal račun ne pozna donacij.

7 odgovorov

2

Mene pa bolj zanima če slovenska zakonodaja sploh dovoljuje donacije za fizične osebe oz. ali moraš to prijaviti in koliko se plača davka.

Martamars:
Mene pa bolj zanima če slovenska zakonodaja sploh dovoljuje donacije za fizične osebe oz. ali moraš to prijaviti in koliko se plača davka.

DONATORSTVO

Dobrodelnost je nekomercialna dejavnost, za katero podjetje ne pričakuje povračila (donatorstvo, mecenstvo). Dobrodelna dejavnost je lahko celo anonimna. Prejemnik donacije je lahko pravna ali fizična oseba, kar velja tudi za donatorja.

Če je prejemnik fizična oseba, je zadeva nekoliko bolj zapletena. V tem mora donator to priglasiti Davčni upravi Republike Slovenije (DURS) in plačati akontacijo dohodnine. Od dogovora med donatorjem in prejemnikom je odvisno, ali je ta akontacija že všteta v donacijo in zato prejeme prejemnik manj ali pa akontcijo donator plača dodatno. Ko se obračunava dohodnina za prejemnika, ima DURS že informacijo o prejemu donacije in glede na ostale (obdavčene) prihodke prejemnika se mu lahko to vrne ali pa mora še kaj doplačati glede na stopnjo obdavčitve, v kateri se znajde.

Če pa prejemnik kot fizična oseba dobi donacijo od druge fizične osebe, gre tak prenos premoženja šteti kot darilo (dvostranski posel neodplačnega prenos lastninske ali druge pravice darovalca na obdarjenca, ki se s tem strinja). V tem primeru prejemnik plača davek na darila, ki znaša od 0-30% vrednosti darila. Višina je odvisna od razmerja med donatorjem in prejemnikom, pri čemer velja, da je med sorodniki stopnja nižja oziroma je ponekod celo ni.

2

jazzfunk:
Jaz imam na piskotki.net paypal.
Primer: http://piskotki.net/wordpress-vticnik-za-upravljanje-piskotkov/

jazzfunk, tnx. Predvidevam, da imaš business account in ne personal.

Čisto navaden personal account imam.

Ok, mi je uspelo. Sem priklikal do paypal donate button strani in od tam naprej je šlo. Prej sem iskal znotraj accounta :)

mckmck:
Če pa prejemnik kot fizična oseba dobi donacijo od druge fizične osebe, gre tak prenos premoženja šteti kot darilo (dvostranski posel neodplačnega prenos lastninske ali druge pravice darovalca na obdarjenca, ki se s tem strinja). V tem primeru prejemnik plača davek na darila, ki znaša od 0-30% vrednosti darila.

Pišem po občutku.

1.
Močno se mi zdi, da Slovenci, ki so dobili zagonski kapital kot donacije na Kickstarterju, niti slučajno donacij ne bodo prijavili naši davkariji. Jim dam čisto prav tudi zaradi tega, ker:

2.
Država se že desetletja brani denarja od prostitucije. Ocene so, da se v Sloveniji v tej "branži" obrne mesečno 6-10 miljonov evrov. Koliko znaša recimo 20% davka (ali akontacije dohodnine, ni pomembno) na letnem nivoju, si zlahka izračunate sami....

Denar, ki ga da stranka ponudnici spolne usluge, je na nek način tudi donacija.
Denar je doniran verjetno tudi za obleke ponudnice, za kozmetiko, če je domina - za boljšo opremo, mogoče za kakšen tečaj - skratka denar je doniran TUDI za izboljšanje njenega "produkta".

Pa punce niso ne izumiteljice, ne inovatorke.

3.
Klošar na vogalu v Ljubljani skasira dnevno 25 -50 evrov (info iz prve roke).
Tudi tu gre za donacije! Če govorimo o REDNEM mesečnem dohodku iz donacij v višini recimo 800 evrov, govorimo o letnem dohodku 10.000 evrov. Neobdavčeno? Zakaj?

Zgolj zato, ker se višino donacij težko kontrolira? Kot pri najstarejšem poklicu?

Fantom pa, ki pa so resnični inovatorji, polni idej, nenazadnje pa imajo skoraj vsi tudi potrebno izobrazbo (16 let šolanja), pa odbit 30%?

Prosil bi, da polemizirate z idejo, koga (še) obdavčit, če gre državi tako za nohte, kot ji gre...
...ne pa z menoj, ki vidim stvari tako, kot jih vidim. In se mi zdijo na nek način nepoštene in nedosledne.

6