Zakaj delodajalci ne obveščate kandidatov o neizbiri?

Se mi zdi, da je to praksa večine slovenskih IT firm. Recimo Zabec.net, neoserv itd. Verjetno je delež neobveščevalcev tam okoli 80%. Vem, da je Slovenija na mnogih področjih še globoko na Balkanu, sploh po miselnosti ampak vseeno, je res tako težko poslati tisti email o neizbiri, da človek ne upa več in da ve pri čem je? Ali se vam to preprosto ne zdi vredno, češ, izbrali smo kandidata/ni primernega kandidata, kaj čemo neizbrane luzerje sploh obveščati, mamo dosti pametnejšega dela, kot si vzeti 10min časa za obvestilo, ma ko jih jebe!?

Glede na to, da je na tem forumu tudi dosti delodajalev, upam, da dobim kakšen odgovor iz prve roke.

14 odgovorov

"mamo dosti pametnejšega dela, kot si vzeti 10min časa za obvestilo, ma ko jih jebe!?" to, na lepši način. Saj si to hotel slišati?

Ja, ampak a ni takšen jebivetrski odnos malo žalosten? Ne vem no, če si je nekdo že vzel čas, poslal na firmo prošnjo, življenjepis, jo verjetno nekoliko prilagodil za razpisano delovno mesto, mogoče si vzel celo čas za razgovor, če je bil povabljen, da si na koncu zasluži vsaj neko obvestilo pri čem je? Čudno, da je to v tujini nekaj povsem normalnega. Kaže na nek odnos. Pa saj tudi v Sloveniji bi morala biti to ustaljena praksa. Zakaj? Če ne zaradi drugega zato, ker lahko potencialnega delodajalca, ki te ne obvesti o neizbiri, prijaviš na inšpekcijo, da ga lepo oglobi. Če si ne morejo vzeti čas za obvestila, si ga bodo pa očitno morali za inšpekcijo. Me zanima, če bodo imeli tudi do njih tako jebivetrski odnos.

3

Odgovor iz prve roke (neoserv) :) Poizkusimo obvestiti vse kandidate, ne glede na odločitev. Vendar to takoj po razgovoru ni možno, ker določene kandidate testiramo / uvajamo in še nismo prepričani, kateri kandidat bo izbran. Seveda pa občasno kakšnega kandidata ne uspemo obvestiti, ker zaradi obilice dela in obveznosti, na to preprosto pozabim (to je sicer moja naloga). Če se je to zgodilo vam, se vam opravičujemo in zagotavljamo, da to ni stalna praksa. Lep pozdrav.

22

Opravičilo sprejeto. Lepo slišati, da to ni stalna praksa.

2

Hvala za razumevanje. Naš + imate v vsakem primeru, ker tudi sami podpiramo korektno komunikacijo in odnos v vseh situacijah. V primeru ne-reakcije z naše strani nas lahko tudi neposredno opozorite na to (npr. preko e-pošte). Na žalost pride tudi do takih "napak" oz. primerov, ko kaj spregledamo, dvakrat zaporedoma pa izjemno redko. Obstaja pregovor: kdor dela, ta greši :) Lep večer še naprej!

12

Hi

Mi imamo kadar imamo razpis odprt vedno navado odgovoriti vsem na koncu.
Res je, da znam falit (jaz delam to) in včasih te zadeve trajajo dolgo.

Res pa je, da kar prileti mimo jobs maila pa se zna zgodit, da bo šlo v digitalna nebesa

13

Prijavil sem se na vsaj dva vaša (aktualna) razpisa in nikoli prejel kakršnegakoli obvestila.

Nazadnje urejal void9 (14. nov 2019 ob 21:03)

Imam izkušnje z obojimi in te čist razumem :)

Lani nekje takšnega časa bil na razgovoru pri NeoServ, obljubili da mi sporočijo odločitev, ker po skoraj treh tednih ni bilo odgovora sem jim pisal sam. Pišem mail in dobim odgovor, da so podaljšali rok za prijavo in da bodo javili do konca tistega tedna - in ja, niso odpisali. Pač preskočiš takšne in greš naprej :)

Žabci - poslal prijavo, isto nisem dobil odgovora - pa sem drugače zelo zadovoljen z njihovimi storitvami, že več let njihova stranka.

Medtem izkušnje s tujino => 100x boljše. Na Stackoverflow pred 3 mesci poslal par prošenj in na vse prijave dobil odgovor - tudi če je bil odgovor negativen oz. so želeli on-site in ne remote, sem vsaj vedel. Na koncu ta odnos nekaj šteje.

In ja, sem istega mnenja kot ti. Delodajalci bi se preprosto lahko naučili, da kandidatom sporočijo svojo odločitev o izbiri. Trg dela je pač tak kot je in na srečo je veliko izbire ;)

Moj predlog.. Ne se obremenjevat, iščeš dalje in slej ko prej najdeš. Pa srečno pri iskanju!

Nazadnje urejal gnome (14. nov 2019 ob 20:06)

2

Hvala za predlog in lepe želje. Sicer službe ne iščem več, ker sem jo že našel. Sem pa že pred časom mislil odpreti tole temo, a ni bilo priložnosti. Me je pa tokrat k odprtju vzpodbudila tudi izkušnja prijatelja, ki išče zaposlitev. Seveda je ta sila podobna moji. Torej večina IT podjetij še vedno ne obvešča neizbranih kanidatov. Saj je itak jasno, če te ne kontaktirajo naslednji dan ali najkasneje v nekaj dneh, da iz tega skoraj zagotovo ne bo nič ampak vseeno. –

OK noted.

Probavamo izboljšat.

Trenutno sem za kadre jaz, kjer delam še vse ostalo pa me zmanjkuje.
Smo lani pospravili vse v skupino in enotni kanal, letos gre vse na kadrovnico in bo dedicirana oseba za vse.

21

Pozdravljen, @gnome! Kolega me je opozoril na debato, v kontaktu ste bili pa z menoj.
Na sporočilo sem vam dejansko odgovoril, vebdar sem - pomotoma - sporočilo poslal sam sebi.
Prilagam zaslonsko sliko, kjer je to razvidno, sporočilo sem vam sedaj tudi posredoval (fwd); v vednost.
Vseeno se vam opravičujem za pomoto.

https://postimg.cc/Nyy1WyPV

Nazadnje urejal b00mbar (18. nov 2019 ob 12:55)

21

Pozdravljen, @b00mbar.

Drži, dobil email. Opravičilo sprejeto.

Obojim (vam na Neoserv) in pa Žabcem pa želim čim manj takšnih "zapletov" v prihodnje :) –