Konkurenca se promovira pod imenom našega podjetja

Da bom bolj nazoren: Imamo dve podjetji. Pepsi in Cockta. Podjetje Pepsi d.o.o., ima registrirano domeno Pepsi.si. Podjetje Cockta d.o.o., pa se je odločilo, da bo odprlo spletno stran z domeno Pepsi.com, kjer se bo pretvarjala, da so oni Pepsi. Vsi podatki na njihovi spletni strani so lažni, razen obrazca za kontakt in tel. št., ki seveda forwardirata na Cockta d.o.o. Da bo mera polna, tudi na adwordsu pormovirajo svojo fake stran. Targetirajo celo konkretno ime podjetja, torej Pepsi, kjer se potem pokaže oglas za Pepsi.com. Se da to na kakšen način preprečiti? Na Google smo že poslali prijavo, a je njihov support totalen crap, nobenega fedbacka, vse kar dobiš v povratnem mejlu je to, da bodo zadevo posredovali relevantnemu oddelku, odgovora pa da naj ne pričakujemo. Lahko samo spremljamo, če se bo oglas nehal prikazovati. Kaj pa kakšna tržna inšpekcija ali kaj podobnega? Hvala

4 odgovori

3 3

Google ima pravila glede oglaševanja na dveh nivojih. Eno je tartegiranje na ključne besede registriranih blagovnih znamk, drugo je uporaba registriranih blagovnih znamk v besedilu oglasa.

Oglašuje lahko vsak na katerokoli blagovno znamko, medtem ko v svojem oglasu ne sme uporabiti registriranih blagovnih znamk.

https://support.google.com/adwordspolicy/answer/2562124?hl=en
Tule imaš vse informacije o tem kaj lahko narediš in kako. Seveda rabiš malo potrpljenja.

To, če oni uporabljajo domeno, na kateri se pretvarjajo da si ti, pomeni da lahko oddaš zahtevek za prevzem domene, obstajajo trije kriteriji, ki jih mora(š) izpolnjevati, več informacij dobiš tukaj https://www.register.si/domene/domenski-spori/kaj-so-domenski-spori/

Če se on predstavlja kot vi, je to zagotovo še kaka druga težava/kršitev, ampak tukaj ti ne znam pomagat.

2 2

Gre za slovensko podjetje ali iz Zimbaveja? V prvem primeru se takoj obrne na policijo in ovadi in podjtje in fizične osebe, javi se vsem možnim inšpekcijam. Če imajo kaj premoženja se potem aktivira odvetnika da se toži za odškodnino za zlorabo znamke in zmanjšan dohodek itd itd, ampak če so lastniki neki slamnati klošarji, bo že policijska ovadba dovolj. Če so v EU, se da preverit znotraj njihove države kakšne so poti za ukrepanje, ampak običajno poti so. Vse kar je zunaj EU, je pa malo divji zahod.

Registrirana znamka ni nobena garancija, da se zloraba ne bo zgodila, olajša pa dokazovanje na sodišču.

1 1

Verjetno je rešitev registracija blagovne znamke. Na to bo tut google malo bolj resno reagiral.

2 1 1

Jaz bi najprej kontaktiral njih.
Drugi korak bi bil, da bi na svojo spletno stran o tem, kako se konkurenca predstavlja z vašim imenom,... in bi za ta članek naredil ful SEO na ime njihovega podjetja. Da ko bi nekdo v Google vpisal njihovo podjetje, bi se ta članek pojavil na drugem mestu, takoj za njim. Pa še adwords bi zakupil.
Po mojem bi se potem dalo dogovorit z njimi,..