Razlika med adsense in afiliate programi?

Prosim če mal več poveste o tem kako zgledajo afiliate programi za razliko o AdSense in pokažete na primeru. Prednosti in slabosti obeh.

12 odgovorov

Sem ful noob u tem šele 3 dni ampak če mam prou je affilate program to da ti za eno podjetje prodajaš njihove izdelke na svoji strani in dobiš od tega delež!

Točno, s tem da samo prodajo izvede podjetje, ti samo polješ obiskovalca svoje strani k njim in če kupi dobiš %.

Vbistvu je tvoje delo isto, napotiš obiskovalca na drugo stran, vendar affiliate plača šele ob nakupu in to več, CPC pa že ob kliku in manj (in nič ob hipotetičnem nakupu).

Affiliate programi plačujejo na dogodek. To je lahko ko obiskovalec kupi nek izdelek po tem ko ga ti s tvoje strani pošlješ na stran od tvojega affiliate ponudnika ali ko izpolni nek obrazec itd......

Affiliate programi plačujejo na SALE - prodaja ali LEAD - obiskovalec mora nekaj narediti ( izpolni obrazec, se naroči na newsletter itd )

Adsense in drugi PPC programi pa plačajo na klik. Se pravi obiskovalec klikne na reklamo in ti dobiš denar. Obiskovalec ni treba da bilokaj kupi, samo da obišče stran, ki se reklamira preko adsense.

hvala za odgovore... za adsense mi je blo tko že jasn za afiliate se mi je pa tud zdel da je to če prek tvoje strani pride na ponudnikovo stran in tam neki kup. Sam nism pa vedu da je včasih že dost če izpolni sam obrazec.

Sej adsense nej bi kmalu začel uvajati tudi PPL (pay per lead) oz action ki je zlo podobn affiliatu, čeprav affiliati so predvsem da user neki zapravi, to pa se gre tudi kot je prej imojster že rekel, recimo izponjena anketa, popvraševanje, priajva na mailing listo, ...

Če si dober, se da bolje zaslužiti od affiliate programov. Dosti več dela je treba vložiti, več iznajdlivosti... Ampak ko enkrat stran potegne, potem nosi dobre profite. Dobr je tud, da nisi omejen z načini promocije stran, kar ti predpisuje TOS od adsensa(lahko uporablaš tud avtosurf programe, samo če kej prodaš prek njih).

Drugače pa PPC boljši(Adsense). Če maš tm 30 obiskov na dan v niši, z dobrim plačilo klika, boš zaslužu dost več z AdSense. Če pa maš kšn fun site, kjer je velik traffica, plačilo za klik pri adsensu pa je majhno, pa se da najdit veliko hudih affiliatov(tud sam za lead). Kšni frienfinder, free music download...

Zelo zanimiv pa mi je način trženja affiliatov z viral marketingom. Vpiši se, dobi 1 eBook for free, pripelji prijatelja, dobi drug eBook for free. In ko maš tko 3000 registreranih, jim prodaš marsikej.

lahko gledaš tudi drugače ... če imaš 30 hudo targeted obiska, ki recimo pride iz froogla ali pa išče produkt za kuput je lahko zaslužek s produktom dosti večji kot par deset centov z adsense ;)

Kar pomeni da količina traffica ne igra vloge, ker to je tak relativno s časom.

A je laži najdt 100 ljudi, ki klikne na adsense oglas vredn 0,5$, al najdt eno osebno, ki bo kupila produkt za 100$(ob 50% zaslužku)?

CTR je lahko okol 10%, kar pomeni, da mora bit 1000 obiskov, 50$

CTR ponovno 10%, izdelek vreden 100$, 50% provizija, vsak 500, ki klikne kupi, 5000 obiskov.