2011 prinaša Drupal 7 in Joomla 1.6

Letošnjo leto se je na področju odprtokodnih CMS-jev res dobro začelo. 5.januarja je izšel Drupal 7, no danes smo pa še dočakali Joomla 1.6.

Preizkusil sem oba sistema in sta res korak naprej. Priporočam, da ju preizkusite - recimo za začetek na localhostu.

31 odgovorov

sedaj bo treba počakat, da bojo vsi extensioni narejeni za 1.6 ... jaz bom vsaj še par mesecev počakal na upgrade. Poleg tega bojo moral template prilagodit .. i guess

Ja, glede extensionov za Joomlo 1.6 bo pa treba še malo počakat. Sicer so nekateri developerji bili že pridni in so že pripravili različice za J1.6.

Glede templatov pa niti ni tolko sprememb, vsaj sodeč po tem postu: Changes in Joomla! 1.6 Template

Pa verjetno bo izšlo še kar nekaj verzij, ki bodo odpravljale buge in varnostne luknje. Upam sicer da čim manj, ampak sodeč po J1.5...

Mal pred novim letom je ven prišel tudi Doctrine 2, letos pa pričakujem še Zend FW 2

Joomla 1.6 bo po mojih izkušnjah uporabna za zahtevne projekte nekje proti koncu leta. Drugače pa sem jo že dobro stestiral in ena od mojih strani že kar nekaj časa laufa na njej. Admin del je ravno toliko sperememb, da bo koga zmedlo. Največja sprememba pa je določanje pravic uporabnikom in skupinam (končno), kar pa zna biti za začetnike nočna mora. Že vidim kup strani s previsokimi dovoljenji ali obratno prenizkimi.

Lullabot tuts - ni aff. (55$/m) for Drupal = Hardcore web designer:) Res priporočam. Tisti, ki iz bilo katerega razloga raje uporabljate Joomlo in WP, še niste spoznali kaj vse zmore Drupal. Ker če bi, potem bi uporabljali samo še njega;)

Za template pa uporabite Zen ali Fusion podlago, če znate. Edino zares potrebno znanje tukaj je CSS, PHP zelo redko in seveda nekaj HTMLja. Sicer pa je zadnja verzija Artisteerja prinesla toliko novosti, da z njim res lahko izdelate kvaliteten unikat.

1

Je Drupal 7 postal kaj bolj prijazen do začetnikov ali moraš doktorirat preden postaviš kar želiš ?

Ob poplavi video tutorialov ni vrag, da se ne ga boš naučil tudi, če prvič vidiš HTML.

Tafsi:
Ob poplavi video tutorialov ni vrag, da se ne ga boš naučil tudi, če prvič vidiš HTML.

Se ne gre za to koliko tutorialov je, ampak koliko je prijazen do začetnikov in koliko ti pusti proste roke pri ustvarjanju. Kar sem delal z Drupalom 6, se mi ni niti malo dopadel ... 3x preveč klikanja in zgubljanja po menujih .. za kakšno enostavno zadevo popravit si moral doktorirat prej ... po 14 dnevih učenja sem komaj spravil eno simple stran skupaj ... zato sem prešel na ModX ... po dveh dnevih mi je bilo vse jasno in sem lahko postavil kar sem si zaželel ...

Morda zato, ker si imel predznanje iz Drupal-a :)

1

ko bi le bilo tako ... žal znanje iz enega CMSja ne pomaga kaj dosti pri drugem ... vsaj po mojih izkušnjah ne