Nakup spletne trgovine in kupoprodajna pogodba

Odločam se za nakup spletne trgovine Kaj vse moram preveriti? kako naj preverim, da so podatki o prometu resnični? kako lahko preverim maržo? mislite, da je dovolj vpogled v vhodne in izhodne fakture?
na kaj moram paziti pri pogodbi, da se lahko najbolje zaščitim?
ali je možno, da kupim spletno trgovino, ki prikazuje lažni promet in kako se najbolje zaščitim pred tem?
že v naprej hvala za pomoč.

3 odgovori

3 3

Jaz nikoli ne bi kupil nobene strani, če ne dobim vplogleda v legit Google Analytics report - najbolje direkten dostop, da lahko po želji kreiraš svoje reporte. Že tam lahko malo preveriš traffic source (če gre za plačan promet, je dobro videti tudi oglaševalske račune, ker čisto možno je, da so transakcije realne, marže OK, vendar celotno maržo požre oglaševalski budget) - pred prodajo se prodajalcu mogoče splača dvigniti bide za plačan promet, na stran privabiti tono obiska, občutno povečati število transakcij in prodajo, čeprav ROI ni pozitiven - s tem si dvigne vrednost v očeh kupca, ki gleda samo promet. Pazil bi tudi, da ne prihaja promet iz kakšnih virov, ki so pod nadozorom prodajalca in jih lahko po prodaju ukine (npr. kakšne zunanje mailing liste, dobro obiskane strani itd.). Če je promet iz takšnih virov, vsekakor v pogodbo vključiti, koliko časa bo ta promet še aktiven. Se pa da vsako stvar ponarediti, če ni zaupanja, potem se noben posel ne bo izpeljal. Se pa seveda vsak poskusi zaščitit kolikor se da.

Bi pa pri vsaki takšni transkaciji jaz naprej pomislil, zakaj grem v nakup. Kaj lahko naredim boljše od prodajalca, da bo spletna trgovina dejansko rasla in prinašala več dobička. Zakaj jo prodajalec prodaja? Očitno je vložek prevelik za pridobljen izplen.

Nekaj legit primerov, v katerih je lahko takšna transakcija win-win za prodajalca in kupca:

  • kupec ima možnost pridobitve traffica ceneje od prodajalca (npr. ima dobro obiskane strani v niši, ima močan SEO blog network, bolje obvlada paid oglaševanje itd.)
  • kupec ima možnost nabavljati izdelke ceneje (npr. ima možnost nakupa v večjih količinah, pozna boljše dobavitelje, ima možnost nakupa neposredno od proizvajalcev)
  • kupec ima drugačne sinergijske učinke (npr. fizično trgovino s podobnimi izdelki, kar pomeni, da poveča prepoznavnost fizične trgovine, razširi ponudbo fizične trgovine z izdelki iz kupljene spletne in spletno z izdelki iz fizične trgovine, ponudi kupcem možnost prevzema in vračila na fizični lokaciji itd.)

To je samo nekaj razlogov, obstaja vejetno še kup drugih, ki so legit. Ampak večina prodajalcev prodaja trgovine zaradi "pomanjkanja časa", kar verjetno pomeni, da je njihova urna postavka za delo na spletni trgovini žalostna in brez optimizacije poslovanja zadeva ne bo profitabilna niti za kupca, saj mora tako vložiti svoj čas za manageranje trgovine, kot tudi povrniti prvotno investicijo v nakup.

V veliki večini se strinjam. Ampak vedno je treba gledati tudi na to da "pomankanje" casa napisejo morda pa le niso znali izkoristiti potenciala trgovine. In se pravilno lotiti zadeve.

Pred 4 leti sem sam kupil cisto na blef trgovino brez zaloge, samo postavljeno 600 FB vseckov. 400€. Danes ta trgovina zivi, dela dobro, je poznana in delamo v SLO in na HRV. Zdelo se mi je da bi jaz znal izkoristiti kar on ni.

Tako da vsekakor previdnost velika je potrebna. Nekaj rizika in lastne presoje prav tako. Pa lahko rata.

Kdor ne raskera ne profitira :)

Srečno –

1 1

Preveriš lahko po bilanci, na sami platformi kjer trgovina stoji torej v administraciji le te. Tudi na izdane fakture, prejete. Je pa res da to da ti nekdo kaze prejete in izdane fakture je le njegova dobra volja.

Vedeti pa moras da so lahko vedno vsi podatki lazni, tako bilanca ki je lahko prirejena, kot vse ostalo.

Tako da nekako je treba zaupati cloveku, imeti svojo vizijo z trgovino pa potem tudi ce ni laufala bos ti dosegel da bo.

Kupoprodajno pa se naredi klasicno, ni nekih hudih zank in preprek. Jasno opredelita vse bistveno..domena..stran..brand..lastnistvo...zaloge..ipd.

In samo gas zmagam naproti :)

0

Tako da nekako je treba zaupati cloveku, imeti svojo vizijo z trgovino pa potem tudi ce ni laufala bos ti dosegel da bo.

Na tak način jaz lahko prodam veliko ničesar, ker bo novi lastnik tako in tako poskrbel da bo laufalo, če že meni ni. Da mi pa zaupa pa se lahko lepega naredim.

Na zaupanje v tem svetu gre bolj malo skozi. Edino zaupanje imaš lahko v statistiko in transakcije ki jih hranijo platforme IZVEN prodajalčeve. Vse ostalo ni vredno počenega groša.